Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Co jste nevěděli o Měsíci

Měsíc je vesmírné těleso, které lidskou fantazií cloumá odnepaměti.

Současným generacím už to ani tak nepřijde, ale když se vydala posádka Apolla XI na misi s cílem stanout na jeho povrchu, byla to jedna z nejdůležitějších událostí minulého století. Navíc podařená.

Od té doby se na tento úspěch ale nenavázalo. Výzkum v tomto směru ustal a lidé se opět začali obracet ke svým fantaziím. Měsíc byl snad každou civilizací chápán jako symbol změny a plodnosti. Zabíral témata napříč kulturním spektrem: mytologii, rituály, tradice, umění atd.

Ku příležitosti kulatého výročí se podívejme na několik věcí, které o Měsíci zase tak známé nejsou.

Měsíc poprvé obletěly želvy

Každý jistě zná roli Armstrona a Aldrina v „dobývání“ Měsíce. Prvními živočichy, kteří se na toto těleso podívaly opravdu zblízka, byly ovšem želvy. Společnost jim dělali ještě nejrůznější červy a mušky. V roce 1968 je totiž na oběžnou dráhu vypustili Sověti, kteří byli velmi překvapeni tím, že se živočichům nic nestalo. Vrátili se na Zem zcela zdraví.

Lunární stín je rychlejší než zvuk
V průběhu zatmění Slunce vrhá Měsíci na Zemi takzvaný lunární stín. Jeho rychlost je relativní v závislosti na pozici pozorovatele. Nejnižší je kolem rovníku, kde se pohybuje rychlostí kolem dvou kilometrů. Nejrychlejší je naopak u severního pólu, kde dosahuje rychlosti až 8000 kilometrů. Taková rychlost strká do kapsy i rychlost zvuku (1300 km).

Častá zemětřesení

Inu, na Měsíci se otřesům půdy nedá říkat zemětřesení, ale spíše měsícotřesení. To ale nic nemění na tom, že Armstrongova posádka potvrdila, že Měsíc má podobnou stavbu jako Země a že se na něm odehrávají poměrně časté otřesy.

Modrý měsíc
Čas od času se může zdát, jako kdyby Měsíc zmodral. Vlivy na tento efekt jsou rozličné. Avšak asi nejdelší zmodrání bylo odstartováno v roce 1883 výbuchem sopky Krakatoa v Indonésii. Byl to pátý největší výbuch za posledních 75.000 let. Popílek, který tím vznikl, způsobil, že po dva roky se z určitých míst zdál Měsíc býti modrým.

Jak vznikl Měsíc

Otázkou, jak vznikl Měsíc se pochopitelně zaobírají vědci, spisovatelé i nejrůznější snílci. Aktuálně převládající teorie se kloní k velkému třesku. Při srážce došlo k vypaření kamenů, jež v podstatě putovaly na zemský orbit. V průběhu opravdu dlouhého času se tento vytvořený mrak zchladil a zkondenzoval do pásu malých pevných kamenů. Kondenzace probíhala dále, dokud nevzniklo jedno těleso – Měsíc.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 77