Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mobilní cihly se vrací do módy

Mobilní telefony jsou technologickým odvětvím s jedním z nejrychlejších vývojových procesů vůbec. Na tomhle trhu se zkrátka stále něco děje.

Pořádný mobil

magazin.cz
Už vás také nudí ten neustálý trend zmenšování a vybavování dalšími a dalšími funkcemi, které stejně nepotřebujete?

Pak jste na tom stejně jako řada jiných lidí, kterým se doslova stýská po jednoduchém volání, které prováděli s takzvanými „cihlami“, jak se říkali obřím mobilním telefonům.

Takový kousek byl pomalu větší než hlava, a přesto – když se s ním člověk v osmdesátých letech ocitl na ulici, mohl si připadat jako král.

První „cihla“ byla vyrobená už před šestadvaceti lety, konkrétně v roce 1983. Jednalo se o Motorolu DynaTAC 8000X.

Tehdy šlo o symbol zámožnosti. Stále více se objevoval ve filmech a bohatí podnikatelé si je pořizovali jako na běžícím pásu.

Za třicet tisíc
Ještě před pár lety by po tomto a dalších modelech neštěkl ani pes. Nyní se ale zjevně vrací do módy. DynaTAC 8000X byl nedávno prodán za cenu kolem třiceti tisíc korun.

A proč že dnes tyto telefony, jejichž využitelnost je minimální, tak frčí? Podle všeho to má co do činění s touhou vrátit se do šťastných osmdesátých let plných prosperity. Dá se to vypozorovat také na módě a hudbě.

V případě „cihly“ se ale musíte smířit s tím, že ji budete mít akorát tak na okrasu. Pakliže si ji totiž nenecháte složitě předělat, s jejím analogovým signálem v současné digitální síti moc nepochodíte.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 138