Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pořídíte si vlastní telepatický čip?

Že už se naplnil leckterý výmysl autorů sci-fi románů, jsme se mohli přesvědčit již v minulých letech.

Ale přeci jen: ovládání elektronických spotřebičů a vyspělých technologií pouhou silou myšlenky? Ne, to na současnou vědu opravdu není příliš.

Telepatický čip
Jsou o tom alespoň přesvědčeni britští vědci, kteří vyvíjejí takzvaný telepatický čip, s jehož pomocí bude možné ovládat počítače, televizi, invalidní vozík nebo třeba vypínače osvětlení. Dobré co?

Teorie zní skutečně jako z nějakého béčkového sci-fi. Miniaturní senzor bude posazen na mozkovém povrchu, kde by měl hlídat elektrickou aktivitu nervových buněk. Na lebce pak bude připevněn rovněž malý přijímač, který signál zpracuje a vyšle k příslušnému elektronickému přístroji.

Raketový vývoj
Nejde ani tak o to, aby obyčejní lidé měli ještě větší komfort – takové rozšíření technologie bude ještě nějakou dobu trvat. V současnosti je celý vědecký experiment zaměřen na lidi postižené, mající ochrnuté končetiny, kvůli čemuž nemohou běžnou elektroniku ovládat.

Ačkoliv zatím zbývá celou technologii otestovat na zvířatech a lidech, dosavadní testy jsou velice slibné.

Ostatně nejsou to jen britští vědci, kdo se o něco podobného pokouší. Docela daleko už jsou například v Japonsku, kde představili právě invalidní vozík ovládaný zcela bezdotykově. Nebo mechanickou ruku fungující rovněž jen na bázi vyslané myšlenky.

Vítejte v budoucnosti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36