Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Létající štěnice od americké armády

Přinejmenším američtí špioni budou moct ve svých odposlechových aktivitách využívat hodně zajímavé pomůcky.

Ovládání na dálku
Jedná se o brouka či mouchu, chcete-li, který bude fungovat jako létající a na dálku ovládaná štěnice. Tato moucha z rodu kyborgů se dá velmi jednoduše ovládat přes notebook. Dělá přesně to, co si její „pilot“ přeje.

Vědci dokázali hmyz k řízené aktivitě přinutit pomocí implantátů. Díky nim získávají kontrolu nad jeho pohyby. Mozek je stimulován, aby pohyboval křídly.

První úspěch
Stejně tak jsou simulovány svaly hmyzu tak, aby se docílilo kýženého směru letu. Celý systém sestává z nervového a svalového stimulátoru, mikrobaterie a mikroovladače s přijímačem.

Už v minulosti se pokusy s ovládáním hmyzu objevily, ovšem teprve na katedře umělé inteligence při Berkeleyské univerzitě se to podařilo.

Roboticky vybavený hmyz se bude dát využít při nejrůznějších operacích. Konspirátoři všeho druhu tak budou muset být ještě opatrnější. Stačí, aby jim do místnosti oknem vletěla muška, a propracovaný plán může být prozrazen…

Projekt byl financován americkou armádou, která ho také jako první využije.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 90