Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Borec! Postavil si vlastní vrtulnik

Teprve dvacetiletý Wu Zhongyuan si svépomocí postavil vlastní helikoptéru.

Pár ocelových trubek, nějaké to dřevo a motor o objemu 150ccm původem ze skútru stačilo čínskému rolníkovi, aby si splnil svůj sen.

Není to tak bláznivý nápad, jak se zdá, vždyť podobně začínala spousta slavných konstruktérů. Například Igor Ivanovič Sikorskij začínal v podobně skromných podmínkách, aby se stal otcem vrtulníkové technologie. Nyní firma nesoucí jeho jméno patří mezi největší výrobce helikoptér na světě.

magazin.cz

Wu Zhongyuan při návrhu konstrukce použil své znalosti ze střední školy a strávil spoustu hodin na internetu prostřednictvím svého mobilního telefonu. Kompletní stavbu měl hotovou za pouhé dva měsíce a náklady činili 1600 amerických dolarů.

Ve schopnostech stroje je prý vystoupat do výšky 800 metrů. Bohužel místní samospráva zakázala let s touto neprověřenou konstrukcí. Znemožnila tak mladému Číňanovi získat slávu, ať už úspěšným letem či smrtí a nominací na Darwinovu cenu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 113