Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Matematici prokázali, že žirafy mohou plavat

Nikdo sice nikdy neviděl žirafu plavat, ale vědci prokázali, že alespoň teoreticky to možné je.

Většina velkých savců umí plavat velmi dobře, ovšem až dosud panovalo přesvědčení, že žirafy kvůli své tělesné stavbě plavat nemohou.

Autoři nové studie to však vyvrátili. Nepodařilo se jim sice otestovat při plavání opravdovou žirafu, ale vytvořili prý její počítačový model. A ten se na vodě udržel.

Dr. Donald Henderson z kanadského Tyrellova muzea paleontologie a dr. Darren Naish z Portsmouthské univerzity se do projektu pustili po internetové debatě o těchto schopnostech dlouhokrkých krásek.

Digitální koupel
Henderson měl již z dřívějšího projektu k dispozici digitální model žirafy a testoval vztlak různých počítačových modelů zvířat. V nové studii zveřejněné v prestižním listu Journal of Theoretical Biology vědci zkoumají, co se stane, když ponoří "digitální žirafu" do "digitální vody".

"Dřívější studie tvrdily, že žirafy nemohou plavat a vodě se ze všech sil vyhýbají. A to dokonce i v ohrožení. My jsme ale chtěli tuto domněnku prozkoumat pomocí řádně provedeného experimentu," řekl reportérům listu Telegraph dr. Naish.

Při tvorbě digitální žirafy vzali matematici v úvahu váhu, velikost, těžiště, tvar i kapacitu plic zvířete. Pak zjišťovali, jak bude působit dynamika rotace, flotace a vnější povrch zkoumaného zvířete.

Potřebuje hodně vody
Ukázalo se, že plně vzrostlá žirafa by se začala vznášet ve 2,8 metru vody. Je tedy jasné, že by těmto savcům nemělo dělat problém přebrodit se mělčími koryty řek.

"Představa, že žirafy nepřejdou přes řeku, je mylná. Nenašli jsme žádný dobrý důvod, proč by právě tato zvířata měla klesat ke dnu," dodává dr. Henderson.

Není to bezpečné
Problém je v tom, že jakmile zvíře nazdvihne voda, začne ztrácet rovnováhu, protože má dlouhé, těžké přední nohy, krátké tělo a dlouhý krk. Ve vodě by muselo skoro celý krk ponořit a hlavu zvedat nad hladinu pod velmi nepohodlným úhlem. Navíc by žirafu přední nohy táhly pod hladinu.

Další potíž spočívá v tom, že žirafy jsou poměrně pomalé. Takže by jen těžko mohly "plavat čubičku" dost rychle na to, aby se vůbec pohybovaly vpřed. Pokud by se tedy už do vody pustily, byli by z nich jen špatní plavci. Možná proto vědí, proč se vodě raději vyhnout.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 22