Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Smiley Nuclear 550 × 419 – 53 kB - jpg legalplanet.wordpress.com

Podomácku vyrobené nukleární reaktory jdou do módy

Postavíte si malý „Temelín“ i vy?

Webový designér Mark Suppes si vyrobil vlastní reaktor na nukleární fúzi. Najal si třetí patro ve skladišti a neohroženě začal kutit.

Překvapivě však není sám. Je součástí rostoucí komunity amatérských "fúzistů", kteří vyrábějí reaktory a snaží se najít "Svatý grál výroby elektřiny". Nukleární fúze, při níž se uvolňuje energie pomocí násilného spojování atomových jader, je totiž zcela čistý, bezodpadový způsob výroby energie.

Moc žere
Jediným problémem - a současně důvodem, proč se tato technologie komerčně neužívá - je, že se zatím nikomu nepodařilo postavit reaktor, který vyráběl více energie, než spotřebuje na svůj vlastní provoz.

Mark Suppes je podle informací BBC osmatřicátým nezávislým amatérským fyzikem, kterému se podařilo v domácím reaktoru fúze dosáhnout.

"Nadchlo mě to, protože jsem přesvědčen, že jde o technologii, která by mohla potenciálně vyřešit naše problémy s energií. Věřil jsem, že je to něco, o co se mohu alespoň pokusit," prohlásil kutil o svém výtvoru.

V USA legální
Sousedé mohou být sice z nukleárního reaktoru mírně nervózní, ale tento typ zařízení je v USA kupodivu dovolen.

"Pokud se jim podaří legálně získat materiál, mohou s ním dělat, co chtějí," potvrdila mluvčí kalifornské Národní laboratoře Lawrence Livermora Anne Starková.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 14