Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Gen opilosti: rozhoduje, jak rychle se opijete

Proč se někdo opije rychle a jiný ne?

Američtí vědci objevili gen, který určuje, jak rychle nám alkohol stoupne do hlavy. Mezi deseti až dvaceti procenty lidí má verzi genu, která je předurčuje k tomu, aby se opíjeli rychle.

Gen CYP2E1 reguluje výrobu enzymu, který rozkládá alkohol. Pokud má někdo tohoto enzymu málo, opije se rychle. Po prvních pár skleničkách jsou tito lidé opilejší než jejich přátelé. Proto je pravděpodobné, že i dřív pít přestanou. "Nevýkonná" verze genu je tedy vlastně chrání před alkoholismem.

Není aktivní v játrech, ale v mozku
Odborníci z Brookhaven National Laboratory v New Yorku se domnívají, že by v budoucnu mělo být možné genem CYP2E1 manipulovat pomocí léků: například jeho činnost posílit, pokud je nutné, aby někdo vystřízlivěl.

Vědci gen našli díky 237 dobrovolníkům, kteří mají jednoho rodiče alkoholika, ale sami alkoholiky nejsou. Podle listu Telegraph zjistili, že reakce na alkohol je určena geneticky.

"Našli jsme gen, který chrání proti alkoholismu. Zajímavé je i to, že jeho vliv je velmi silný. Alkoholismus je ale velmi složitá nemoc a existuje mnoho velmi komplikovaných důvodů, proč lidé pijí. Vliv tohoto genu je nejspíš jen jedním z mnoha důvodů," vysvětluje profesor Kirk Wilhelmsen z University of North Carolina, který se na studii podílel.

Vliv genu CYP2E1 na střízlivost je možná o to větší, že gen není aktivní v játrech, ale v mozku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6