Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lidský mozek / foto: Shutterstock

Kdy jsme dospělí? Až po čtyřicítce!

Mozek plně dospívá až ve středním věku.

Možná jste si mysleli, že plná dospělost přichází v jednadvaceti. Mysleli si to donedávna i vědci. Nový výzkum však ukazuje, že mozek se vyvíjí až skoro do padesáti let.

Velký mozek potřebuje čas
Ještě před deseti lety si lékaři mysleli, že mozek se přestává fyzicky vyvíjet v raném dětství. Nový výzkum pomocí magnetické rezonance však ukázal, že čelní lalok mozkový mění tvar i po čtyřicítce.

Tento objev je velmi významný, protože čelní lalok je oblastí mozku, která se významně podílí na tvorbě osobnosti. Má podíl na rozhodování, společenské interakci a mnoha dalších významných funkcích, připomíná list Telegraph.

Nový objev představila na vánočním sympoziu britské neurovědy profesorka Sarah-Jayne Blakemoorová: "Až do doby před přibližně deseti lety jsme si mysleli, že se lidský mozek přestává vyvíjet v dětství. Teď jsme díky novým zobrazovacím metodám zjistili, že to vůbec není pravda a že velká část mozku se vyvíjí celá desetiletí."

Porozumíme až jako staří
Nejdelším obdobím vývoje prochází frontální lalok v přední části mozku. Je to oblast, která se podílí na kognitivních funkcích jako jsou plánování, rozhodování a společenské chování. Je velmi důležitá i pro porozumění jiným lidem.

"Začne se vyvíjet v raném dětství, znovu se přeorganizuje na konci adolescence a pak se vyvíjí dál i po třicítce a čtyřicítce. Je to ta část mozku, která nás dělá lidmi," zdůraznila Blakemoorová.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6