Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Transformers / foto: Archiv

Opravdoví Transformeři v americké armádě

Inspirovali se Američani filmem Michaela Baye?

Transformers jsou jedním z nejúspěšnějších a nejvelkolepějších filmů posledních let. Každý, kdo má rád mluvící roboty, je určitě viděl. To znamená, že je viděli i pánové z americké armády, kteří – na rozdíl od ostatních – mají možnost vyzkoušet, zda by náhodou takové technologie nefungovaly i v reálu.

3 v 1
Mluvíme pochopitelně o mašinách, které by bylo možné nasadit jak na zemi, tak ve vzduchu. Tato nová výbava by se americké armádě jistě šikla třeba v Afghánistánu, jehož hornatý terén leckdy nejde přejet, a tak by bylo nejlepší ho přeletět.

Americká bezpečnostní agentura DARPA oficiálně vyvíjí vojenský stroj, který se reklamní hantýrkou dá nejlépe označit jako „tři v jednom“. Má se jednat o vozidlo, helikoptéru a letadlo v jednom!

S názvem se pánové od vojáků příliš nepárali a zvolili příznačné DARPA Transformer. Stroj je určen pro čtyřčlennou posádku a bude moci být vybaven rozličnou vojenskou výzbrojí.

magazin.cz


Do vzduchu z místa

Velkou výhodou armádního transformera má být schopnost vznést se do vzduchu prakticky z místa. To znamená, že pro vzlet či přistání nepotřebuje žádnou velkou plochu či upravený terén.

Výhodou stroje by měla být snadná ovladatelnost pro kterou nebudou vojáci potřebovat příliš dlouhé zaučení. Na zemi dokáže vyvinout rychlost 104 kilometrů za hodinu a ve vzduchu potom dokonce 241 km/h. Na kdovíjak dlouhé vzdálenosti ale určen není – uletí nebo ujede zhruba 450 kilometrů.

DARPA Transformer se jeví jako reálný projekt, který by se mohl dočkat nasazení v Afghánistánu již v roce 2015.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6