Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Muntadar al-Zaidi / foto: oddee.com

Novinářské úlety, aneb když reportéři zaperlí

Novináři jsou lovci příběhů, případně i senzací. Ale především jsou lidmi, kteří mají své slabosti, problémy, ale i srdce na pravém místě.

Hodil po Bushovi botou…
Když bývalý americký prezident George Bush přiletěl na státní návštěvu do Iráku, netušil, jaké vzbudí emoce. Spousta obyvatelů této arabské země se dodnes nemůže vzpamatovat z války, kterou vedli právě s USA.

Televizní novinář Muntadar al-Zaidi nezvládl své emoce a během tiskové konference hodil po americkém státníkovi botu: „To je pusa na rozloučenou od všech Iráčanů, ty pse,“ zasyčel a vzápětí po Bushovi hodil i druhou mokasínu: „Ta je za vdovy a všechny lidi, kteří byli zabiti v Iráku!“

Neukázněný novinář byl za svůj přečin ihned odveden na policii. Přestože se snažil policii a později i Státnímu soudu vysvětlit, že tak učinil, protože sám byl za války s USA zajat a zmlácen americkými vojáky, nikdo ho neposlouchal. Muntadar al-Zaidi byl za hod obuví odsouzen k roku vězení.

Nebyla to ovšem jediná sankce, kterou mu přišili. Reportérovi bylo doporučeno, aby nějakou dobu nevykonával své zaměstnání. Al-Zaidi se však nevzdal a založil vlastní organizaci, která bojuje za práva těch, kteří byli poškozeni válkou s USA.

Zabila se v přímém přenosu
Je to skoro už 36 let, ale pro mnohé to je, jako kdyby se to stalo včera. Televizní reportérka Christine Chubbucková měla 15. července 1974 zpravodajský vstup, na jeho konci pronesla tato slova: „Teď uvidíte skutečnou krev v živých barvách. Teď uvidíte první pokus o sebevraždu v přímém přenosu.“ Po těchto slovech si reportérka přiložila k hlavě revolver a vystřelila…

magazin.cz

Její počin vyvolal šílenou hysterii. Rozsáhlé policejní vyšetřování prokázalo, že novinářce, která trpěla depresemi, zadal šéf zpravodajství ke zpracování téma sebevraždy. Chubbuck měla kontaktovat policejního šerifa a probrat s ním ty nejefektivnější způsoby, jakými se lidé zprovozují ze světa. Toto interview s „odborníkem“ ženu natolik motivovalo, že si pořídila revolver s tlumičem a střelila se do temene hlavy. Už jí nebylo pomoci.

Malý a zvědavý drzoun
Pětiletý Joey miluje sport natolik, že se stal komentátorem. Stanice Blackhawks TV mu dala šanci, aby společně s protřelými sporťáky komentoval národní hokejový zápas.

magazin.cz

Mrňous se neošíval a klidně se hvězd z NHL – jako je Jonathan Toews nebo Patrick Kane – zeptal, kdo je z týmu, za který hrají, podle nich největší nemehlo. Taktéž se drze otázal hráče Duncana Keitha, který v minulé hráčské sezóně přišel o sedm zubů, kolik ho stál nový chrup.

Jak je vidět, Joey si servítky nebere a divákům se jeho prostořekost líbí. Je pravda, že si ji vhledem ke svému věku může dovolit.

Zpravodaj ze CNN v roli záchranáře
Haiti je v poslední době dalším peklem na zemi. Když se tam vypravil fotoreportér ze stanice CNN, Anderson Cooper, čekal jen to nejhorší. A nemýlil se – země po povodních byla oslabená, což mnozí využili k rabování.

Obětí zločinných útoků se stal malý chlapec, kterého zloději vážně zranili. Novinář si hošíka včas všimnul a dal mu první pomoc.

(Ne)vyčůraná reportérka
Dělat reportáž někdy vyžaduje stabilní močový měchýř. O tom by mohla vyprávět novinářka, která během televizního interview zadržovala své biologické potřeby. A jak to dopadlo? Mrkněte na video…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5