Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Kuřákům hrozí rakovina už po první cigaretě!

Ne roky, ale pouhé minuty stačí k tomu, aby kuřák těžce onemocněl. Poslední výzkumy ukazují, že chemické látky způsobující rakovinu se v těle začnou tvořit jen pár okamžiků po vdechnutí dýmu.

Výsledky nové studie jsou podle vědců pro kuřáky drsným varováním, že nikdy není příliš brzy s tímto zlozvykem skončit.

Dlouhodobý dopad kouření na lidské zdraví, počínaje srdečními chorobami a různými druhy rakoviny konče, je dobře znám. Nyní se ukázalo, že škody v organismu začíná páchat už první cigareta.

Nebezpečné hydrokarbony

Experti zjišťovali, jak se u dvanácti pacientů v souvislosti s kouřením zvedne hladina polycyklických aromatických hydrokarbonů (PAH) přidávaných do cigaret. Ty se v těle mění na jiné látky, které poškozují DNA a způsobují zhoubné bujení.

Vyšlo najevo, že k tomuto procesu dochází u každého kuřáka pouhých 15 až 30 minut po zkonzumování první cigarety.

Už za 30 minut
„Všichni snad vědí, že kouření způsobuje rakovinu. Na našem výzkumu je hrůzné to, že ukazuje, v jak časných stadiích proces začíná – ne za třicet let, ale za třicet minut,“ říká ředitel výzkumu americké organizace ASH Martin Dockrell a dodává:
„Nikdy není pozdě skončit. Čím dříve to uděláte, tím menší škody si způsobíte.“

Výzkum se uskutečnil pod záštitou Amerického národního ústavu pro výzkum rakoviny.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 23