Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Tablet od HP vrací webOS zpátky do hry

V záplavě dotykových tablet PC chce firma HP zaujmout implementací operačního systému webOS.

Společnost HP před několika dny odhalila podrobné informace o chystaném tabletu, který si dělá ambice vyrovnat se přinejmenším populárnímu iPadu od Applu. HP se chce odlišit od konkurence především implementací operačního systému webOS z dílny zaniklé firmy Palm, kterou zhruba před rokem právě HP pohltilo.

magazin.cz

Konkurence Androidům
WebOS předvádí svoje kvality zejména na poli mobilních smartphonů, čehož chce HP patřičně využít i pro svůj tablet. Systém nabízí jednoduchou intuitivní obsluhu zejména díky kvalitnímu multitaskingu, který v základní verzi iPadu úplně chybí. Upozornění na e-maily, zprávy a jiné události se objevují v malém okně a nevyžadují okamžitou reakci nebo vypnutí aktuálně spuštěné aplikace.

Téměř dokonale se tváří komunikace s mobilními webOS telefony. Stačí se takovým smartphonem dotknout kraje touchpadu a oba přístroje se automaticky začnou dorozumívat, spustí synchronizaci nebo jinou nastavenou akci. Synchronizace je samozřejmá také s populárními internetovými službami. TouchPad umí pracovat s Google Docs nebo Box.net, otevřete na něm dokumenty Microsoft Office a na internetu si na rozdíl od iPadu poradí s přehráváním flashe.

magazin.cz

Kopie iPadu
Designem se nový TouchPad nesnaží nijak zásadně pozměnit koncept konkurenčního přístroje od Applu. Svými rozměry (190 × 240 × 13.7 mm) a hmotnostní 740 g jej naopak evidentně kopíruje. Dotekový 9,7palcový displej disponuje rozlišením 1024 × 768 pixelů a v nitru je poháněn vcelku výkonným 1,2 GHz dvoujádrovým procesorem. Na přední straně je zabudována i kamera, sloužící pro videohovory.

Samozřejmostí je přítomnost bezdrátových technologií wi-fi a bluetooth, později by se do prodeje měla dostat také verze s podporou sítí HSPA, LTE a CDMA. Bezdrátově lze rovněž tisknout dokumenty na tiskárně. Standardem je pohybový senzor, gyroskop nebo kompas. Modul GPS však s největší pravděpodobností bude chybět.

magazin.cz

Zatím není bohužel jasné, za jakou cenu se HP TouchPad bude nakonec prodávat, což nepochybně ve výsledku významně ovlivní úspěšnost prodejů. Každopádně tablet založený na webOS bude velmi zajímavou alternativou k různým platformám běžícím na Androidu, Windows nebo iOS.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3