Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Víte, proč skáče blecha tak daleko?

Tajemství bleších veleskoků odhalili vědci z Cambridge.

Lidé si dlouho lámali hlavu nad tím, kde se v tak nepatrném živočichovi, jako je blecha, bere tolik energie k bleskurychlým gigantickým skokům. Záhadě přišli na kloub vědci z Cambridgské univerzity.

Díky zpomaleným záběrům zjistili, že blechy používají zadní končetiny jako složené páky, které jim pomáhají odrazit se od země. Dostanou se tak během nepatrného okamžiku do velké výšky i dálky.

Výsledky bádání byly zveřejněny v časopise Journal of Experimental Biology.

Teorie minisvalů a vnitřního péra
Před půlstoletím vznikla ve vědeckých kruzích diskuze, zda schopnost tohoto hmyzu dokonale skákat spočívá v miniaturních svalech na zadních nohou, nebo v jakémsi vnitřním péru, které umožňuje prudký odraz od země.

Debatu se rozhodli jednou provždy ukončit Dr. Gregory Sutton a profesor Malcolm Burrows. Teď doufají, že se jim na základě jejich pozorování podaří jednou sestrojit robota se stejnými vlastnostmi.

„Když se podíváte na tyto tvory, napadne vás, o co jsou dokonalejší než nejmodernější stroje,“ říká Sutton.

Skáčou jen jedním směrem
Svůj výzkum založil na důkladném studiu anatomie blech a na analýze velmi zpomalených záběrů jejich skoku.

„Ukázalo se, že blechy neskáčou ve tmě. Tak jsme zhasli, připravili kameru. A když bylo všechno na svém místě, zase jsme rozsvítili,“ vysvětluje biolog.

Když vědci změřili trajektorii blešího skoku, zjistili, že přesně odpovídá výzkumům britského vědce Henryho Bennet-Clarka z roku 1967.

„Blechy skáčou vždycky ve stejném směru, takže jejich schopnost pohybu je přece jen omezená. Ke skoku skutečně dochází kombinací odrazu složenýma nohama a vymrštěním pružinovitého těla. Tento mechanismus ale ještě do podrobností neznáme,“ dodává Sutton.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2