Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Deus Ex: Human Revolution

Ponurá vize blízké budoucnosti plná mocenských intrik, terorismu a vyspělé technologie v dokonale zábavné akční hře.

S názvem Deus Ex se počítačoví hráči setkali již v roce 2000. Tehdy se tento titul nesmazatelné zapsal do hráčských srdcí zejména díky své hutné cyberpunkové atmosféře a geniální hratelnosti, jež byla mixem 3D střílečky a RPG, tedy hry na hrdiny s postupným sbíráním zkušeností a vylepšováním dovedností hlavního hrdiny.

magazin.cz

Boj o implantáty
A právě ke kořenům zábavy prvního Deus Ex se vrací také aktuální třetí díl s podtitulem Human Revolution. Jeho příběh vás přenese do roku 2027, kdy světem otřásají názorové střety o mechanické augmentace, nebo chcete-li vylepšení, jež jsou implantovány lidem k zdokonalení fyzických i psychických sil. Na jedné straně stojí zastánci technického pokroku a výrobci těchto vylepšení, na straně druhé humanisté snažící se hájit podstatu člověka.

magazin.cz

Mezi nimi stojí hlavní hrdina bývalý člen speciálních policejních jednotek Adam Jensen, toho času bezpečnostní technik ve firmě Sarif Industries, kde vzniká většina augmentací. Sám má v těle implantovanou řadu vylepšení, ovšem ne z vlastní vůle. Po teroristickém útoku na laboratoře jeho zaměstnavatele to bylo jaksi nutností k tomu, aby vůbec přežil. A právě pátrání po teroristech se stane počátečním impulzem herních událostí, jež postupně odhalují různé mocenské intriky a zákulisní machinace, v nichž se těžko hledá dobro a zlo.

magazin.cz

Strhující příběh společně s dokonalou atmosférou postmodernistického světa vás dokážou úplně pohltit. Je to dáno především komplexním vyobrazením herního světa, jehož se stanete nedílnou součástí. Na aktuální události vás upozorňují emailové zprávy, o dění ve světě se dozvídáte z novinových zpráv a obecné informace většinou získáváte čtením elektronických knih, povalujících se ve vašem okolí. Navíc vás hra v mnoha situacích postaví před zásadní rozhodnutí, jak se k tomu či onomu zachovat, což má přímý vliv na okolní svět a rozuzlení příběhu.

magazin.cz

Plížením, plazením vpřed!
Samotná hra se chová v první řadě jako 3D akční střílečka. S arzenálem zbraní se dostanete do hektických přestřelek, v nichž se snažíte za hvizdu kulek krýt a zpoza rohu likvidovat nepřátele. Nicméně střelba není vždycky tím nejlepším řešením dané situace. Na mnoha místech je lepší se přímému kontaktu vyhnout, plížit se za zády strážím a držet se stranou kamer a detekčních zařízení.

magazin.cz

K tomu účelu vám pomohou dovednosti a augmentace, které postupem času se získanými zkušenostmi vylepšujete. Zejména takové hackování vám u správného terminálu pomůže vyřadit bezpečnostní kameru, nebo se nabourat do mailu, který odhalí správné bezpečnostní heslo ke dveřím, za nimiž se skrývá nějaký příjemný bonus pro hlavního hrdinu. Hackování samo o sobě je zábavnou minihrou, která vás díky dynamičnosti obsazování jednotlivých uzlů hned tak neomrzí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!