Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Futuristická medicína: chip na kůži

Doba, kdy lidské zdraví a momentální kondici bude monitorovat pouze hi-tech „tetování“ na kůži, je otázkou blízké budoucnosti.

Sledování aktuálního zdravotního stavu pacientů, jako je tělesná teplota, srdeční tep, nebo krevní tlak, by měl usnadnit nový unikátní senzor umístěný přímo na kůži. Mezinárodní tým vědců si od něj slibuje odstranění složité kabeláže a různých elektrod, jakými jsou vybaveny nynější přístroje, a tím pádem větší komfort pro pacienty.

Jako dětské tetování
Vědci usadili elektronické senzory do plastického filmu tenčího než je lidský vlas, který je nalepen na polyesterový štítek, jaký známe třeba z dětských omyvatelných tetování. Výsledkem je senzor dost flexibilní na to, aby se dokázal přizpůsobit pohybu pokožky a držel na ní bez použití lepidel.

Testovací prototypy zatím dokážou k pokožce přilnout zhruba na 24 hodin a potom kvůli běžnému uvolňování kožních šupinek odpadnou. Vědci věří, že nové verze zařízení už na pokožce vydrží alespoň dva týdny.

„Co se tady snažíme dělat je přizpůsobit tvar a velikost elektroniky, aby vypadala mnohem více jako lidské tělo, v tomto případě jako vrchní vrstva pokožky,“ říká John A. Rogers z Illinoiské univerzity. „Cílem je smazat rozdíly mezi elektronikou a biologickou tkání.“

magazin.cz


Celá škála funkcí
Kromě monitorování pacientů v nemocnicích by mohlo zařízení v budoucnu přinést rovněž pokročilé snímání mozkových vln, pohybu svalů, nebo dokonce hrtanu pro sledování řeči a vyzařování tepla k podpoře léčení zranění. Tvůrci nevylučují ani možnost citlivosti na dotek a aplikaci na umělé končetiny.

Současný design má v sobě zabudovanou malou cívku a je tedy napájen elektromagnetickou indukcí umístěním do blízkosti indukční cívky. To umožňuje opakované používání přístroje. Pro dlouhodobé monitorování by měla být k senzoru připojena malá baterie. Tým vědců zatím odmítá jakékoliv spekulace o tom, kdy by se elektronická pokožka mohla dostat na trh a za jakou cenu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2