Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Průhledný a ohebný 3D displej

Společnost Samsung vyvinula unikátní displej, který je dokonale ohebný, dotykový a navíc průhledný – jako z nějakého sci-fi filmu.

Nové propagační video společnosti Samsung představilo velmi zajímavou technologickou novinku. Jak se zdá, firma vrhla velké úsilí do vývoje nové generace displejů a na trhu by se v budoucnu mohla objevit téměř futuristická zařízení s ohebnými displeji, které jsou navíc průhledné a dokážou zobrazit 3D projekci bez nutnosti použít speciální brýle.

magazin.cz

Nová technologie přináší nové možnosti
Ačkoliv se zatím jedná pouze o technologický koncept, video vypadá více než zajímavě. Srolovaný flexibilní AMOLED displej vytáhne aktér na videu z kapsy, rozbalí si ho před sebou a díky průhlednosti vidí nejen na obraz na displeji, ale také před sebe na cestu. Kromě zobrazení klasických webových stránek ovládaných dotykem Samsung svoji novinku předurčuje také k mnohem unikátnějšímu a praktičtějšímu využití.

Jistě totiž zaujme situace, kdy se postava ve videu setká s francouzsky mluvící slečnou. Hovor v korejštině se na displeji okamžitě přeloží a zobrazí tak, aby jej slečna mohla přečíst ze svého pohledu. Její odpověď se následně opět zobrazí v korejském překladu.

magazin.cz

Ohebný mobil už příští rok
Zatímco průhledný 3D zobrazovač je zatím pouhou vizí budoucnosti, zařízení s ohebným displejem nabývají velmi reálné podoby. Flexibilní mobilní telefony by se na trhu mohly objevit dokonce už v příštím roce. Na technologii ohybných AMOLED displejů přitom pracuje nejenom firma Samsung, ale rovněž tradiční výrobce mobilů Nokia.

Podle vicepresidenta Samsungu Roberta Yi by se měly ohebné displeje představit nejprve v mobilních telefonech a teprve poté v různých tabletech. Samsung už letos v lednu představil ohebný AMOLED displej o velikosti 4,5 palce a tloušťkou pouhých 0,3 mm. Právě ten by se mohl objevit v novém smartphonu, jehož koncept byl nazván Galaxy Skin.

magazin.cz

Nokia vyvíjí vlastní technologii ohebného displeje, který by měl být implementován v budoucím mobilu Nokia Kinectic. Ohýbáním Kinecticu by se pak měly ovládat různé funkce přehrávání hudby a videa. Nokia však zatím podrobnosti nezveřejnila a neupřesnila ani přibližný vstup na trh.

Video najdete zde.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!