Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

3D bez brýlí na obří obrazovce od Toshiby

Nová televize Toshiba se skvělou úhlopříčkou 140 cm nabídne nejen 3D obraz bez nutnosti nosit speciální brýle, ale taktéž ultimátní 4K rozlišení.

Technologie zobrazování 3D videa bez nutnosti nosit brýle díky Toshibě učinila další krok k širšímu využívání mezi běžnými diváky. Společnost totiž představila televizor s úhlopříčkou 140 cm, který kromě 3D zvládá i obrazové rozlišení standardu 4K, tedy 4000×3000 pixelů. Co na tom, že zatím neexistuje žádný film natočený v takhle vysokém nativním rozlišení. Snad to brzy změní Peter Jackson se svým Hobitem.

3D bez brýlí pro všechny
Na rozdíl od předchozích 3D „bezbrýlových“ displejů využívá Toshiba speciální technologie sledování tváře každé osoby sedící před obrazovkou. Tím pádem odpadá nepříjemná nutnost prvních 3D displejů sedět na jednom jediném správném místě přesně před středem obrazovky, jinak byly vidět jen podivné šmouhy. Toshiba využívá v televizoru speciální počítačový systém, který „zaměří“ oddělené paprsky zdánlivého 3D obrazu ke každému divákovi zvlášť.

magazin.cz

„Technologie 3D obrazu bez brýlí je založena na stereoskopickém principu současného předkládání jednoho obrazu levému oku a druhému obrazu s malým posunem pravému oku, čímž je dosaženo prostorového efektu,“ vysvětluje dokumentace výrobce.

„Doručení 3D obrazu zajišťuje speciální soustava čoček, která navede obraz ke každému divákovi zvlášť. Televize je schopna předložit 3D obraz až pro devět různých sledovacích míst, což umožňuje sledovat 3D dění několika lidem současně a bez nutnosti nasadit si speciální brýle.“

Složitý systém čoček
Soustava čoček přitom obsahuje množství drobných čoček, které posílají obraz přímo jednotlivým divákům, přičemž daný směr paprsků je určen systémem sledování tváří. Tím je zajištěno, aby každá osoba viděla správný obraz pro pravé i levé oko. Stačí tak stisknout jedno tlačítko a televize si sama nastaví sledovací zóny přesně podle polohy obličejů.

3D systém jako takový dokáže pochopitelně zobrazit nejen 3D video, ale umí do 3D převést rovněž klasické záznamy. Televizor je nicméně zatím určen jen skalním nadšencům moderních technologií, neboť jeho cena se bude pohybovat kolem 220 tisíc korun. Prodávat se začne v Japonsku a do Evropy by se mohl dostat v průběhu příštího roku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!