Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Budoucnost patří 3D tiskárnám

Nejedná se o žádnou iluzi na obyčejném papíře. Unikátní 3D replikátory vytvářejí zcela konkrétní předměty.

Přístroj naposledy zašramotil, zacvakalo v něm a práce byla dokončena. Návštěvníci veletrhu CES v Las Vegas se mohli podívat na hotový plastový otvírák na lahve, který předchozích zhruba dvacet minut vznikal uvnitř malé 3D tiskárny, neboli replikátoru.

 

Vrstva po vrstvě
Replikátor pracuje s technologií postupného vytlačování tepelně změkčeného plastu. Při procesu se pomalu odvíjí tenký provaz surového plastu z cívky, který se následně roztaví a protlačí se tiskovou hlavou. Požadovaný předmět se postupně vykresluje vrstvu po vrstvě, v tomto případě rychlostí 40 mm za sekundu.

 

magazin.cz

 

Myšlenka 3D tisku není nová. Různí inženýři a designéři používají podobná zařízení už delší čas k přípravě prototypů a designových návrhů. Nicméně pracují s profesionálními a nákladnými stroji, zatímco newyorkská společnost Makerbot Industries ukázala menší a levnější zařízení určené pro běžné spotřebitele. Cena přístroje byla stanovena na 1749 dolarů v základní verzi pracující s jednou barvou plastu a 1999 dolarů v dvoubarevném provedení. Kilogramová cívka s plastem vyjde na 50 dolarů.

 

magazin.cz

 

Od hraček po důležité předměty
„Je to stroj, který vám vyrobí všechno, co potřebujete,“ hlásá šéf Makerbot Bre Pettis. „Hodí se jak po apokalypse, tak i v případě nutnosti rychle vyměnit plastovou matici u sprchy. Tvořit se dají i náročnější předměty. Například podle našeho návrhu si můžete v replikátoru vyrobit bugynu na dálkové ovládání. Pochopitelně baterie a elektroniku budete muset sehnat jinde, ale veškeré díly na kapotu, kola a zatáčecí mechanizmus vám přístroj připraví.“

 

Samotné návrhy objektů pro tisk mohou být vytvářeny například ve volně dostupných internetových programech, jako je TinkerCAD nebo Google Sketchup. Autoři razí filozofii volného sdílení různých návrhů, a proto je možné v databázi projektů libovolně vyhledávat návrhy jak od výrobce, tak i od ostatních uživatelů. Pak už stačí projekt nahrát na SD kartu a vložit jej do tiskárny, o ostatní se už replikátor postará sám.

 

Elegantnější řešení
3D tisk na letošní výstavě CES představila taktéž společnost 3D Systems ze Severní Karolíny. Její přístroj nazvaný Cube pracuje na velmi podobném principu, nicméně se snaží razit o něco komerčnější cestu. Cube vypadá na první pohled uživatelsky přívětivější, elegantnější a jako zásobník materiálu neslouží cívka, ale cartridge. Přístroj je celkově o něco menší a jeho pořizovací cena činí 1299 dolarů.

 

magazin.cz

 

3D Systems však hodlá vybudovat online obchod, kde se budou prodávat nejen návrhy samotné, ale různé další aplikace využívající 3D tisk. Zajímavou funkci by měla nabídnout speciální utilita spolupracující s Microsoftím pohybovým senzorem Kinect. Pomocí snímací kamery by tak mělo být možné vytisknout plastový 3D obraz obličeje, nebo pohybem rukama virtuálně „sochat“ vlastní skulptury.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2