Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pohybové ovládání Leap – Minority Report v praxi

Dokáže nové pohybové ovládání nahradit klávesnici a myš? Asi těžko. Může se ale stát jejich zdatným a pohodlným doplňkem.

Pohybové ovládání je díky herním konzolím a zejména systému Kinect od Microsoftu stále populárnější. Jeho využití v běžném pracovním prostředí počítače je však díky nízkým rozlišovacím schopnostem a pomalejším odezvám v podstatě nemožné. To by však měl změnit nový pohybový ovladač Leap, který dokáže rozpoznat i jemné pohyby prstů.

 

magazin.cz

 

Hra prstů

Vzpomenete si na film Minority Report, kde Tom Cruise přerovnával data v počítači pohyby svých rukou? Obdobně se budete cítit před počítačem i vy, pokud k němu zapojíte zařízení Leap od sanfranciské společnosti Leap Motion. Tento přístroj o velikosti dvou krabiček od sirek totiž zajistí velmi přesné snímání pohybu rukou, které tak lze užívat k ovládání dění na obrazovce.

 

magazin.cz

 

A jak přesný by měl snímač být? Leap Motion deklaruje až dvěstěkrát přesnější detekci pohybu, než u ostatních obdobných zařízení na trhu. V praxi to znamená, že Leap dokáže rozlišit drobné pohyby prstů vašich rukou a to v takové míře, že lze v grafickém editoru nakreslit prstem čtverec se stranou jeden centimetr. A pokud vezmete do ruky obyčejnou tužku, je možné dokonce na stejné ploše psát.

 

magazin.cz

 

Rychlé připojení

Instalace zařízení je přitom velmi snadná. Stačí jej připojit USB kabelem, nainstalovat ovládací software a mávnutím ruky rychle zkalibrovat osy v prostoru. Pak už jen mácháte rukama a ve vzduchu tančíte prsty nad senzorem, přičemž veškerý pohyb se přesně přenese na obrazovku. A ať už budete zběsile sekat melouny v akční arkádě Fruit Ninja, nebo budete otáčet 3D modelem v kreslící aplikaci, neměly by vás nikdy trápit zpožděné reakce, neboť odezva systému je rychlejší než obnovovací frekvence monitoru, tedy daleko za hranicí pozorovatelnosti lidským okem.

 

magazin.cz

 

„Leap představuje zcela nový způsob interakce s počítačem,“ tvrdí zástupci Leap Motion. „Je přesnější než myš, stejně spolehlivý jako klávesnice a daleko citlivější než dotykový displej. Díky němu je možné ovládat počítač ve všech směrech přirozeným pohybem ruky a prstů. Jednoho dne bude pohybový 3D ovladač součástí každého elektronického komunikačního zařízení.“

 

 

Leap by se měl dostat do prodeje někdy ne přelomu letošního a příštího roku. Objednávat si jej však můžete již nyní na stránkách výrobce za cenu 70 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!