Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Narození dítěte / foto: Shutterstock

Přemýšlíte, jak obdarovat narozené miminko? Dejte mu do kolébky dukát

Pokud očekáváte přírůstek do rodiny, pravděpodobně přemýšlíte, jakým dárečkem miminko přivítáte na svět. Obálka s penězi není příliš osobní, a tak proměňte peníze na zlatý dukát anebo stříbrný tolar.

Dávná tradice zažívá comeback.

Pro každou kulturu je narození dítěte důvod k oslavám, které bývají spojovány s různými rituály. Od nepaměti se dával do kolébky dukát, tedy symbol štěstí a blahobytu. Jestliže vás dárek v podobě památní mince z drahého kovu zaujal, v následujících řádcích vám prozradíme, kde se dá zakoupit.

Někdejší tradice zažívá obrovský boom

Ve zhruba šestnáctém století šlechtické rodiny oslavovaly příchod miminka zlatými knoflíky. Postupně se však namísto zdobných knoflíků začaly do kolébek dávat mince a dukáty. Zvyk se držel po staletí. Pražská mincovna začala opět razit dukáty a mince k narození dítěte. Vybrat si můžete hned ze tří variant. Záleží pouze na vás, která se vám zalíbí nejvíce.

Dukáty k narození dítěte

První zlatou pamětní mincí k narození miminka je ta s dítětem v peřince. Jejím autorem je Petra Lamačová-Čánská a rytcem Tomáš Lamač. Další je zlaťák k narození dítěte s vránou a čápem nesoucím plenku s miminkem. Za návrhem zlaťáku stojí Aneta Juklíčková a rytcem je opět Tomáš Lamač. Třetí je dukát k narození dítěte Pražské mincovny, který navrhl ak. soch. Vladimír Oppl. Všechny tři mince mají průměr 20 milimetrů a hmotnost 3,49 gramů. A jejich cena je 5 800 korun.

Obrovskou výhodou je, že jsou v nabídce také starší ročníky. Pokud jste tedy dukáty objevili až nyní, můžete dokoupit i pro starší sourozence obdarovaného miminka. Kompletní nabídku najdete buď přímo na stránkách zlate-mince.cz, nebo můžete navštívit prodejnu v Obecním domě v Praze, kde najdete největší výběr dukátů a zlaťáků.

K tomuto článku není otevřena diskuze