Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
IQ lidstva / foto: shutterstock

IQ lidstva rapidně klesá! Jaká je příčina všeobecného "hloupnutí"?

Norská studie odhalila překvapivé výsledky, které nejsou příliš potěšující. Lidská inteligence místo očekávaného vzrůstu od roku 2000 postupně upadá.

Je možné, že v době, ve které dochází každým dnem k neustálému rozvoji a vývoji nových technologií, namísto růstu naše inteligence klesá? Podle nejnovější norské studie to vypadá, jako by nám propojení s celým světem a neustálé bombardování informacemi ze všech stran nebylo vůbec prospěšné.

Čísla mluví jasně

Americký vědec James R. Flynn zkoumal od 70. let minulého století vzorek lidí z různých zemí i z odlišného kulturního prostředí a jeho výzkum potvrdil, že jejich IQ vzrůstá průměrně o 3 body za každé desetiletí. Jako příčinu tohoto vzrůstu uvádí zlepšení stravy a zdravotní péče, zkvalitnění vzdělávání a schopnost lidí řešit logické problémy. Od roku 2000 se však situace začíná měnit. Centrum pro ekonomický výzkum v Oslu Ragnar Frisch nyní analyzovalo výsledky 230 tisíc mužů, kteří byli zapojeni do testování v letech 1970 až po současnost. Podle jejich zprávy dochází kolem roku 2000 k prudkému zlomu a přibližně od této doby s každou další nastupující generací IQ razantně klesá až o 7 bodů!

Příčin může být více

Pro takto znepokojivý výsledek se nabízí řada vysvětlení, žádné však zatím nebylo potvrzeno a uznáno jako pravá příčina. Někteří vědci vidí problém v genetice, která takto přirozeným způsobem redukuje raketový vzestup IQ, jiní hledají příčinu jinde. Poukazují na škodlivost technologických inovací, které odvádí veškerou práci za nás a usnadňují nám nejen každodenní fyzickou práci, ale také za nás v podstatě myslí a rozhodují. Tento způsob úlevy vede k jakési lenosti a nepotřebě vlastního myšlení a rozhodování, což může mít za následek postupný úpadek inteligence.

Zajímavou teorii nabízí také myšlenka, že rozvoj inteligence pozastavil vznik sociálních sítí, které nám vytvořily jakýsi fiktivní společenský svět a denně nás zahlcují informacemi s nevyžádaným obsahem. Takové kvantum podnětů není náš mozek schopný zpracovat, a proto stagnuje a celkově ochabuje. Ať už se v budoucnu potvrdí jedna z těchto teorií nebo se přijde na úplně jinou příčinu poklesu lidské inteligence, doufejme, že se situace v dohledné době opět změní a inteligenční křivka se začne posouvat směrem vzhůru.

Anketa

IQ lidstva rapidně klesá! Jaká je příčina všeobecného "hloupnutí"?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!