Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovník cizích slov / foto: Shutterstock

Čeština je živý jazyk, a tak se i vy musíte stále učit

Všechny jazyky, jimiž se dnes ve světě mluví, lze považovat za živé. Stále se mění, zastaralé výrazy z nich mizí a nové přibývají.

I rodilí mluvčí se neustále musí učit, tak se nedivte, když nějakému slovu nerozumíte, a nestyďte se vyhledat si jeho význam.

Dříve byste museli zamířit do knihovny a neznámé slovo si vyhledat ve slovníku. Dnes vám stačí připojení k internetu a otevřete si online slovník cizích slov, kde najdete vysvětlení, příklady použití či příbuzná slova. Až tedy příště narazíte v běžné mluvě či médiích na neznámý pojem, vyhledejte si ho. Vyvarujete se nepříjemným situacím.

Používání slov v nesprávném významu je poměrně běžné

Dělají to téměř všichni. Někdy se přeřeknou, jindy je chyba v tom, že si prostě spletou význam slova. Ze spekulativního výsledku udělají spektakulární, z dermatologie zase demagogii. Posluchači to možná přejdou, ale dost možná si o člověku, který řekl něco takového, pomyslí svoje.

Mohlo by se zdát, že pomůže jednoduchá rada: Pokud neznáte význam daného slova, tak ho prostě nepoužívejte. Jenže lidé mají význam slova často zakořeněný v hlavě, jen netuší, že je špatný. A častý je rovněž opačný případ. Lidé slovo používají poměrně správně, aniž by přesně věděli, co vlastně zajímá. Typická je fráze „leze na mě nějaký moribundus“. Kdo z vás skutečně ví, co to ten moribundus je a kde toto pojmenování vzniklo?

Generace by se mohly navzájem učit

Poměrně běžný je také mezigenerační rozdíl ve slovní zásobě. Zatímco starší ročníky znají archaismy, mladší lidé si zase lépe poradí s pojmy jako smartphone, implementace, marketing či big data. Slovní zásoba dále záleží rovněž na prostředí, v němž žijete, oblasti republiky, zálibě v četbě a mnoha dalších kritériích. Nikdy ovšem není pozdě ji začít rozšiřovat. Hodně čtěte, nejen statusy na Facebooku, ale především hodnotnou literaturu či seriózní média. A kdykoliv narazíte na neznámé slovo, dohledejte si jeho význam.

K tomuto článku není otevřena diskuze