Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vhodné osvětlení / foto: www.lighting.philips.cz

Jak vybrat osvětlení podle místnosti?

Dávno jsou pryč doby, kdy světu vládly wolframové žárovky. V posledních letech se do popředí prodraly úspornější technologie, které rozžhavené wolframové vlákno doslova pohřbily.

Pokud vybíráte žárovku, neměli byste se řídit pouze počtem kelvinů a lumenů, protože rozhodujícím faktorem je i to, v jaké místnosti má žárovka sloužit. Věděli jste například, že i barvy stěn hrají nemalou roli? Čím je totiž místnost tmavší, tím více lumenů se doporučuje, protože jinak by osvětlení nedosáhlo kýžené kvality. V následujících řádcích vám prozradíme, jak vybrat osvětlení dle místnosti a jaké možnosti současný trh nabízí.

Výběr žárovky podle místnosti

Centrem každého rodinného domu, respektive bytu je jednoznačně obývací pokoj, jemuž sluší především svítidla produkující rovnoměrné a neutrální světlo. Vybavte tedy každý lustr v místnosti LED žárovkou s teplou barvou. Stejně tak se do obývacího pokoje hodí alespoň jedna stojací lampa se stmívačem, kterou využijete ve večerních hodinách pro navození příjemné atmosféry.

Z obývacího pokoje přecházíme do kuchyně, která vyžaduje dostatek světla, protože jedině tak se budete při vaření cítit komfortně a hlavně bezpečně. Pracovní plochu, tedy kuchyňskou linku dokonale osvítí podlouhlá zářivka, případně bodovky. V kuchyni jako takové zvolte i centrální stropní svítidlo. Zapomínat nesmíte ani na osvětlení jídelního stolu, nad který se hodí především závěsný lustr se stínidlem.

Do místnosti, kde se provádí každodenní hygiena, kupte stropní svítidlo. Umístěte ho do středu místnosti, aby byla osvětlená celá. Jednou z nenahraditelných součástí koupelny je jednoznačně zrcadlo, nad které se dokupuje ještě doplňkové svítidlo, například opět buď zářivka, nebo bodovky. Pozor, jelikož je v koupelně dost vlhké prostředí, přizpůsobte tomu i výběr konkrétního osvětlení, protože musí být správně utěsněné a disponovat vhodným krytím.

V ložnicích nachází uplatnění svítidla s velkou plochou a malým jasem. Jestliže máte vedle postele i noční stolek, určitě se na něm bude vyjímat stolní lampa. Když se v noci vzbudíte s nutkáním jít na toaletu, nemusíte rozsvěcovat hlavní světlo, ale stačí si zapnout lampičku.

Do venkovních prostor jsou určená svítidla nástěnná či sloupková. Venkovní osvětlení musí být odolné vůči nepřízni počasí.

Jak je to s počtem kelvinů?

V pokojích, kde relaxujete a čtete knížky, vám poslouží světlo teplé barvy. Zatímco do pracoven zvolte spíše studené barvy, protože napomáhají soustředění. Co se týče počtu kelvinů, tak do obývacího pokoje vám vystačí teplá bílá s 2 700 kelviny a do pracovny zase studená bílá s 4 000 kelviny.

Jakou technologii zvolit?

Dnešní trh je rozmanitý, i co se technologií týče. Prvenství v oblíbenosti si však momentálně drží LED technologie, která se chlubí dlouhou životností, nízkou spotřebou a šetrností k životnímu prostředí. Samozřejmě sehnat se dají ještě i takzvané úsporné žárovky, u nichž však musíte počítat se zhruba o třetinu nižší životností, než jakou mají LED žárovky. Zvyknout si také musíte na to, že úsporným žárovkám chvíli trvá, než se úplně rozsvítí. A přestože se jmenují „úsporné“, nejsou tak spořivé jako LED varianty.

K tomuto článku není otevřena diskuze