Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Adolf Hitler s mladou Němkou / foto: shutterstock

Bude očištěn a rehabilitován Hitler? Některé téměř neviditelné jevy to naznačují.

Uplynulo 80 let od okupace nacistickým Německem. Zkáza republiky, která začala v Mnichově v září 1938, se završila. Strůjce tehdejšího zla, Adolf Hitler, byl o 6 let později po své porážce zatracen. Bylo to však natrvalo?

Nacistické Německo v roce 1945 prohrálo válku a podle toho s ním bylo taky nakládáno. Přišlo o část svého předválečného území, Němci žijící v těchto regionech byli vysídleni a samotné Německo se nakonec rozdělilo na dva státy. Hitler byl po dlouhou dobu synonymum všeho zla. Koncentrační tábory pro židy, zabíjení postižených lidí, likvidace polské inteligence a vůbec boj proti Slovanům, které považoval za „untermenschen“, tedy jakési podlidi. Jako malí kluci jsme si hráli na vojáky, tehdy ještě na Sověty a Němce. Nikdo nechtěl být Němec, protože by musel patřit nakonec k poraženému táboru. Hajlování bylo tehdy nepřípustné, stejně jako mluvit o Hitlerovi kladně. Něco se ovšem mění.

Možná jste si taky všimli, ale poslední dobou je toho Hitlera všude plno. Zejména dokumenty v našich televizích jím přímo srší. Vysílají se pořady o Hitlerových stavbách, Hitlerových ženách, Hitlerových zvířatech. Samozřejmě to pokračuje Hitlerovými tanky, Hitlerovým supervlakem, následuje dokument Hitlerovi šampióni či nacisté a okultismus, všechno v čistě popisném stylu. Nebo to, že nacisté obdivovali Tibet. Tam už je přímo náznak vodítka na „kladný“ charakter nacistů. Co to znamená?

Pokud chceme změnit názor společnosti na nějakou historickou osobu nebo dobu, která je všeobecně nepřijatelná, dělá se to postupně. Říká se tomu Overtonovo okno. Začíná to zpravidla informacemi o dané osobě či době, které se poskytují pouze v popisném duchu. Například se pozvou vědci a historici, kteří zpravidla popisují technická či společenská fakta oné doby či charakteristiky osoby. To samo o sobě působí, že doba či osoba se jeví jako normální a tedy, pokud takový informační proud působí delší dobu, v očích společnosti postupně převládne názor, že na nich není nic špatného. Pak se okno posune do stavu, kdy už se vyzdvihují klady takové doby či osoby. Opět, po nějaké době, se může přikročit k tomu, že záporný (tedy původní) názor na onu osobu či dobu je špatný. A tak dále. Je potřeba takové Overtonovo okno poznat hned na začátku.

Samozřejmě, může to být náhoda a zrovna se sešlo o Hitlerovi mnoho dokumentů. Ovšem jsou tu i jiné věci, kterých je potřeba si všímat. Moc se nemluví o okupaci nacistickým Německem, ale pouze o „nacistické“ okupaci. Přitom tyto dva pojmy nelze rozdělovat. Byli to Němci, kteří přinesli nacismus a spoustu utrpení s ním spojených. V Německu byl navíc nedávno odhalen velký pomník Karla Marxe, zakladatele komunistické totalitní ideologie. A u této akce byl Jean-Claude Juncker, předseda evropské komise. Že by se Německu stýskalo po totalitě?

Nacistický pozdrav
Nacistický pozdrav

Když se podíváme do minulosti, bohužel to pro Hitlera vypadá celkem nadějně. Vraťme se o dvě stě let zpátky, do doby po porážce Napoleona. Bývalý francouzský císař byl považován za zločince, kterého věznili na vzdáleném ostrově. Většina evropského obyvatelstva byla za to ráda, protože si lidé pamatovali, jak válkami zpustošil celou Evropu a způsobil smrt dvou milionů lidí. Nikoho by tehdy nenapadlo, že dvě stě let po jeho skonu bude nejen Francie, ale i celá Evropa poseta jeho sochami a památníky. To samé se bohužel může stát i s Hitlerem. Záleží, zdali si případného otevírání Overtonova okna všimneme. Doufejme, že „posedlost Hitlerem“ je jen náhodný souběh okolností spojených s 80. výročím okupace nacistickým Německem. V samotném Německu zatím stále platí zákaz poznávacích značek vozidel, které obsahují písmena AH...

Bude očištěn a rehabilitován Hitler? Některé téměř neviditelné jevy to naznačují.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!