Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Školní aktovky / foto: Shutterstock

Je lepší pro prvňáčky vybrat aktovku, nebo dát přednost batohu?

Chystá se vaše dítě letos poprvé vyrazit do školy a vy už nyní přemýšlíte o tom, zda mu vybrat aktovku, nebo dát přednost raději batohu? Pak vězte, že je zde zásadní rozdíl.

Aktovky mají lepší konstrukční řešení

Hned z několika důvodů je lepší vybrat aktovky pro prvňáčky namísto batohů. Prvním důležitým aspektem je fakt, že aktovka má pevnou konstrukci, zatímco batoh je neforemný, zadní část je většinou nezpevněná. U malých dětí je třeba klást velký důraz na případný vliv na zdraví. Nevhodně zvolený batoh či aktovka mohou při dlouhodobém užívání způsobit zdravotní komplikace, a to zejména v oblasti zad a páteře. Kvalitní školní aktovky pro prvňáčky jsou zcela uzpůsobené k dennímu nošení, zatímco batohy pro prvňáčky tuto podmínku ne vždy splňují.

V aktovce se dá lépe roztřídit obsah

Dalším argumentem pro nošení spíše aktovek je fakt, že mají lépe uzpůsobený vnitřek. Malé dítě, které teprve začíná se školní docházkou, potřebuje mít maximální pořádek a přehled o tom, co v aktovce nosí. Ani ty nejlepší batohy do první třídy nejsou tak dobře vnitřně členěné, jako je tomu v případě klasických aktovek. Neplatí to však bez výjimky, kvalitní batohy v tomto směru mohou být srovnatelné s aktovkami.

Pozor na hmotnost

Ať už svému dítěti pořídíte aktovku či batoh, je důležité, aby nebyla příliš těžká. Kupříkladu nenaplněná aktovka, jež je určena pro děti v prvním či druhém roce školy, nemá mít hmotnost více než 1,2 kg. A přehánět to samozřejmě není radno ani s obsahem. Proto by prvňáčci měli mít 2 sady učebnic, z nichž jednu použijí doma a druhou mají neustále ve škole, aby těžké knihy nemuseli neustále nosit na zádech. Do tašky se jim pak vejdou školní sety a svačina, což není nijak zatěžující z hlediska hmotnosti. Opět je na místě zdůraznit, že jde především o pohodlí a zdraví vašich dětí.

K tomuto článku není otevřena diskuze