Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Psí útulek / foto: shutterstock

Adoptovaný pes je tím nejvěrnějším parťákem

Útulky jsou plné čekajících kamarádů a dát domov některému z pejsků, kteří ho ztratili, se rozhodně vyplatí.

Než se pustíte do vyhledávání psího kamaráda, zkuste se zamyslet. Opravdu potřebujete štěně? Nebylo by možné, abyste dali domov některému z pejsků, kteří ho ztratili? Pejsků jsou plné útulky, ale také existují různé skupinky na sociálních sítích, které pomáhají zvířatům bez domova.

Adopce psa

Adoptujte, ale s rozvahou

Dát domov opuštěnému pejskovi (nebo kočičce) je krásné, nemůže si to však dovolit každý. Myslete na to, že takové zvíře už si něco prožilo a nejspíš to nebylo nic pěkného. Bude potřeba hodně trpělivosti. K pejskovi je potřeba přistupovat zvolna, dát mu čas, aby poznal vás i nové prostředí a začal vám důvěřovat. 

Adoptované zvíře může být plaché, bojácné až agresivní. Může mít problémy s hygienou a možná si také bude chtít nové prostředí označkovat. Počítejte tedy s větším uklízením a také nějakými poničenými věcmi (ostatně s tím je třeba počítat, i když si pořídíte stěně).

Finanční vydání 

Možná si říkáte, že adoptovat pejska je levnější, protože nebudete platit tisíce za štěně, zvlášť pokud jste chtěli štěně s papíry. Ovšem ani adopce psa či kočky není zadarmo. Kromě pelíšku, obojku, vodítka, misek na jídlo a samozřejmě krmiva, počítejte i s vydáním na veterinární služby. Málokterý pes z útulku je zcela bez problémů. Pokud se rozhodnete adoptovat psa týraného nebo zneužívaného v množírně, může být jeho zdravotní stav ještě horší. A veterinární péče - vyšetření, léky, očkování a mnohdy i nezbytné operace stojí opravdu mnoho peněz. 

Smutný pes

Pořídit si psa, ať už od štěněte nebo adoptovaného, je krásné, ale náročné. A to nejen finančně. Pes bude potřebovat váš čas, péči, lásku a energii. Myslete na to, než se rozhodnete udělat tento závazný, ale ušlechtilý krok. 

 

Adoptovaný pes je nejvěrnějším parťákem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!