Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lyrochvost nádherný / foto: shutterstock

Imitátorská jednička v těle lyrochvosta nádherného

Lyrochvost vás překvapí nejen dokonalým napodobováním rozmanitých zvuků, ale také pohybem připomínajícím tanec, kterým samečci lákají samičky při námluvách.

Vypadá jako bažant

Lyrochvost nádherný je zpěvný pták podobný našemu starému známému bažantovi. Jde o největšího zpěvného ptáka, protože dosahuje délky až 100 cm. Horní část těla má zbarvenou dohněda, spodní šedou a pyšní se dlouhým ocasem tvořeným šestnácti pery. Dvě pera jsou krásně zabarvená, dříve se jimi zdobily dámské klobouky. Trvá dlouhých sedm let, něž ocas doroste lyrochvostovi do konečné velikosti. Naparuje se jím hlavně při námluvách, kdy ho rozevírá.

Lyrochvost nádherný
Lyrochvost nádherný - zdroj: shutterstock.com

Zpěvný Australan

Lyrochvosta najdete v Austrálii. Takže pokud na tento kontinent zamíříte, zbystřete. Jistě nevyrazíte bez fotoaparátu. Znáte to, jedna fotka, druhá, pátá, patnáctá, uf, chvíli si odpočinu. Ovšem cvakání fotoaparátu uslyšíte dál. Rozhlédněte se, zda se někde neskrývá právě lyrochvost.
Lyrochvost dokáže napodobovat spoustu dalších zvuků jako například motorovou pilu, zvuk alarmu, šum, který vydává pohyb křídel, zurčení vody. Napodobují rovněž další obyvatele živočišné říše.

Lyrochvost nádherný
Poštovní známka / zdroj: Boris15 / Shutterstock.com

Nejen samečci zpívají

Možná nevíte, že nejen samečci lyrochvostů zpívají, také samičky jsou zdatné imitátorky. Navíc vyluzování typických zvuků samiček chrání jejich hnízda s potomky, samečci se totiž péčí o mladé nezabývají. Ti se zase navíc pyšní tancem, který v době dospívání pečlivě trénují.
Lyrochvost je většinou plachý a najdete ho schovaného v hustém porostu. Výjimečně se vyskytuje v blízkosti lidí a lidských obydlí, takže dokáží napodobit i dětský pláč a křik.

Že jste o tomto příslušníkovi ptačí říše dosud neslyšeli? Potom jste si právě zase malinko rozšířili obzory.


Zdroje: 

https://zoomagazin.cz/lyrochvost-imituje-motorovou-pilu/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lyrochvost_n%C3%A1dhern%C3%BD
https://dvojka.rozhlas.cz/imitatorska-jednicka-mezi-ptaky-7529591

 

Imitátorská jednička v těle lyrochvosta nádherného

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!