Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Geneticky modifikovaní Číňané / foto: shutterstock

První geneticky modifikovaní Číňané s vyšší inteligencí jsou již na světě

První geneticky upravené děti na světě oslaví zanedlouho 3. narozeniny. Přesto stále nevíme, zda byl splněn záměr jejich genetických úprav a zda opravdu mají požadované vlastnosti.

Laboratorně změněná DNA

Z experimentu provedeného koncem roku 2018 se narodila dvojčata, holčičky Lula a Nana. Ty jsou nyní neustále sledovány a podrobovány dalším výzkumům. Po jejich narození k nim dokonce přibylo další geneticky modifikované dítě. Již narození děvčat však sklidilo poměrně kontroverzní reakce u odborné i široké veřejnosti a genetické modifikace lidí byly veřejně odsouzeny. Vědec, který provedl tento experiment, byl oficiálně propuštěn ze zaměstnání a spolupráci s ním ukončila i většina dalších institucí. Tolik oficiální informace. Co se ale děje uvnitř velké Číny, vědí jen sami Číňané.

Genetické změny

Zvýšení odolnosti vůči HIV

Původním oficiálním záměrem genetických úprav embryí, z nichž se holčičky narodily, byla snaha upravit dětem obranyschopnost tak, aby byly schopny odolat nemoci AIDS. Toho bylo docíleno prostřednictvím genetického nástroje zvaného CRISPR, kterým byl deaktivován gen CCR5. V minulosti bylo skutečně prokázáno, že lidé, kteří mají tento gen neaktivní, jsou imunní vůči viru HIV. Jenomže jen tak mimochodem další výzkum prokázal jinou zajímavou skutečnost. Deaktivace genu CCR5 nemá vliv pouze na odolnost vůči smrtelné chorobě, může být také příčinou ke zlepšení některých kognitivních funkcí lidského mozku, tedy především těch souvisejících s inteligencí a řešením problémů. Děti, které se tedy narodí s takto upravenou genovou strukturou, opravdu mohou být chytřejší než jejich vrstevníci.

Genetická informace

Změna je nevratná

Laboratorně změněná DNA se s jistotou přenese i na potenciální potomky obou holčiček. Genetická úprava tedy bude mít vliv na celou další rodovou linii a právě to je téma, které pobuřuje mnohé odborníky, kteří tento krok považují za neetický.

 

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-50944461

https://www.nature.com/articles/d41586-019-00673-1

První geneticky modifikovaní Číňané s vyšší inteligencí jsou již na světě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!