Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolševník / foto: shutterstock

Ďábelské rostliny s ohromnou silou

Příroda bývá oázou klidu, kde většina z nás ráda tráví svůj volný čas. Můžete však narazit na květiny a stromy, kterým je lepší se vyhnout, jelikož by vás mohla čekat dokonce smrt.

Není kopřiva jako kopřiva

Všichni víme, že obyčejné kopřivy pálí. Ale kopřivy rostoucí v Austrálii nebo na Madagaskaru propalují kůži a mohou zabít koně i člověka. Tzv. ďábelská kopřiva už zabila několik lidí, postiženou končetinu totiž na mnoho hodin znehybní a způsobí obrovská muka. Látka obsažená v těchto rostlinách je pětkrát silnější než u české kopřivy, ovšem pravděpodobně obsahuje ještě jiné, dosud neznámé látky, které způsobují trýznivé bolesti. V Austrálii nejsou před kopřivami v bezpečí ani koně. Jed Dendrocnide moroides totiž proniká pod kůži a napadá buňky, přičemž vyvolává bouřlivou imunitní reakci a ničí tkáně.

Dendrocnide moroides

Prudce jedovatý strom

Strom manchineel roste hojně v Brazílii a nese smrtelně jedovaté plody. Navíc je jedovatý i zbytek stromu včetně pylu. Pokud tedy usednete právě pod tento krásně rozkvetlý strom, může stačit pět minut a nemusíte se už probudit. Z tmavě rudých květů totiž padá drobounký pyl, který je podobně jedovatý, jako je jed curare. Ten používali domorodci do svých foukaček. Pokud nesetrváte příliš dlouho, pravděpodobně se jen přiotrávíte. Ale pozor! Jedovaté jsou i listy a kůra, při pouhém dotyku si můžete způsobit ošklivé puchýře.

Jedovatý strom

Zrádný bolševník

Bolševník velkolepý je zákeřná rostlina našeho podnebí, na kterou můžete narazit především v Evropě, ale i v Severní Americe. Rostlina se uchytí takřka všude, zjara vyklíčí jako první a zabije a zadusí menší rostlinky, zbytek odstraní tím, že pohltí až 80 % všech paprsků, které dopadnou do jejího okolí. Rostlina vás může v krajním případě oslepit a alergiky dokonce zabít. A to pouze svými výpary. Pokud se šťávy bolševníku dostanou na kůži s citlivější pokožkou, jako mají děti, způsobí ošklivé puchýře a zůstávají po nich jizvy. Záludnost bolševníku tkví v tom, že prvních 15 minut necítíte vůbec nic, ale přitom vaše pokožka bude už nenávratně poškozena. V noci je méně nebezpečná, protože její leptavé účinky podporuje denní světlo.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 3/2010

https://invaznirostliny.ibot.cas.cz/druhy/bolsevnik-velkolepy/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mancinela_obecn%C3%A1

Ďábelské rostliny s ohromnou silou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!