Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Česká dívka s naší vlajkou / foto: shutterstock

České ženy jsou už téměř nejvyšší na světě, dotahují Nizozemky

Všichni víme, že naše ženy jsou krásné. Ale že jsou taky vysoké? Asi vás to ani nenapadne až do chvíle, kdy jste na dovolené v nějaké cizí zemi, a tamější ženy vám připadají nějaké „jiné“. Možná je to tím, že jsou menší.

Za posledních 100 let se výška žen na světě zvýšila o několik centimetrů, to samozřejmě platí i pro muže. V některých zemích to bylo více, v jiných méně. Stojí za tím lepší výživa, málokdo dnes v rozvinutých zemích strádá hladem. I když poslední roky přinášejí v různých regionech dokonce pokles průměrné výšky, v roce 1921 byly všude ženy oproti dnešním Češkám malé. Zatímco u nás to tehdy nebylo ani 158 cm, nejvíce rostly seveřanky, konkrétně ženy na Islandu, které dosahovaly průměrné výšky 163,4 cm. Následovaly je Švédky a Norky v závěsu s Nizozemkami, Dánkami a překvapivě i obyvatelkami tichomořského malého státu Tonga, kde byla tehdy průměrná hodnota 161,5 cm. V dnešní České republice jsou to spíše menší hodnoty ženské výšky, přesto i dnes je na světě mnoho států, kde by takto vysoké holky byly stále „čahounkami“.

Vysoké ženy - zdroj: shutterstock

Průměrná výška žen dosáhla hodnoty 165 cm opět na Islandu, a to v roce 1930. Nizozemky se dostaly na pomyslné první místo světa roku 1957, kdy byla jejich průměrná výška 167,5 cm. V této době už byly i naše ženy poměrně vysoké, „vyrostly“ a dostaly se s hodnotou 164,8 na pomyslné desáté místo na světě. Když se o 15 let později proslavila švédská skupina ABBA v roce 1972, už se před „seveřankami“ nemusely české holky krčit, protože touto dobou byly vyšší, než Švédky i Norky – průměrná hodnota dosáhla 166,8 cm. A v této době výška žen právě v severských zemích začala stagnovat, zatímco u nás pokračoval růst.

Česká žena na kapotě českého letadla - zdroj: shutterstock

V roce 1986 se na první místo pomyslného žebříčku dostaly obyvatelky Lotyšska s hodnotou 169, v tehdy ještě existujícím Sovětském svazu. Jsou nejvyšší i dnes, průměr dosahuje přes 170 centimetrů. Nad hodnotou 168 jsou pak ještě Nizozemky, Estonky a právě Češky, aktuálně o 1 centimetr vyšší, než jejich slovenské kolegyně. Ženy z Nizozemí se však už mnoho let nepatrně zmenšují, stejně je tomu ve většině zemí západní Evropy.

Česká žena (blondýnka uprostřed) dnes mezi cizinkami zpravidla vyčnívá - zdroj: shutterstock

Na závěr je tedy možné konstatovat, že české ženy nelze v drtivé většině zahraničí „přehlédnout“ nejen díky své kráse, ale i výšce. Ve slovanském světě jsou naše ženy úplně nejvyšší, následované Srbkami a Slovenkami. Výška žen samozřejmě není v běžném životě nijak důležitá. Mohlo by nás to však inspirovat v tom, abychom byli nejlepší ve věcech, které děláme. A abychom nebyli ve světě známí jen svou výškou, ale například přátelskou povahou, kvalitními výrobky a pohostinností.

Zdroje:

(1) worlddata.info

(2) statista.com

České ženy jsou už téměř nejvyšší na světě, dotahují Nizozemky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!