Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pěstování orchidejí / foto: shutterstock

Nejčastější chyby při pěstování orchidejí. Na co si dát pozor?

I když se do domácností přináší spíše stálezelené rostliny, které jsou dnes velmi moderní, pořád se najdou pěstitelé orchidejí, jež na nádherné rostliny kvetoucí do všech barev duhy nedají dopustit.

Orchideje se především dříve dávaly jako dárek k narozeninám místo tradičního pugétu. Mnohdy byly dárkem právě pro muže, kterým bylo darování řezané květiny nemístné. Dnes se od této podoby daru upouští, ovšem na okenních parapetech se nachází i přesto. Lidé zkrátka milují onu barevnost a eleganci, kterou orchideje do domácnosti přináší. Aby se však v takovém krásném duchu držely i po následující měsíce, je důležité se vyhnout několika chybám, jež jsou pro květiny zabijákem.

Orchideje

Špatný způsob zalévání

Každý, kdo se vrhne do pěstování orchidejí, by měl mít na paměti jedno – orchideje nejsou jako jiné pokojové rostliny. Vyžadují více péče, také se krapet jinak zalévají. A právě v zalévání děláme nejvíce chyb.

Orchidej má sice ráda vlhkost, ale to neznamená, že miluje přelití. Spíše preferuje, aby se vlhko pohybovalo kolem ní. Proto se jí snažte pravidelně zavlažovat okolí. A k zalévání přistupujte trochu jinak než u ostatních rostlin. Orchidejím totiž stačí, když se napijí. Nemají rády, když se doslova topí ve vodě nebo když ve vodě stojí. V takovém případě začnou uhnívat. V ideálním případě je zalijte, ale po pár minutách zbylou vodu vylijte.

Zalévání orchidejí

Při zalévání se vždycky řídíme tím, jak rostlina vypadá. Orchideje totiž patří k těm pokojovým rostlinám, které si umí říct, když něco potřebují. Pakliže se na spodních listech začnou objevovat rýhy, je čas na zálivku.

Až příliš mnoho sluníčka

Chcete, aby vám orchidej krásně prosperovala? Pak ji sundejte z přímého sluníčka. I když má ráda slunné stanoviště, příliš mnoho světla je na škodu. Ideální bude, když ji umístíte tam, kde sice světlo dosáhne, ale kam na ni nedosáhnou přímé sluneční paprsky. Vyhnete se tím spálení listů a brzkému uvadnutí rostliny.

 

Zdroj:

https://bydlimeutulne.cz/vyvarujte-se-nejcastejsich-chyb-a-pecujte-o-orchideje-spravne-odvdeci-se-vam-bohatym-kvetem/

Nejčastější chyby při pěstování orchidejí. Na co si dát pozor?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!