Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kosmonaut / foto: shutterstock

Dramatické okamžiky vesmírné stanice MIR vygradovaly před 20 lety

Přesně v roce 2001, totiž tento výkvět sovětské kosmonautiky skončil v Tichém oceánu, přesněji řečeno jeho zbytky, které neshořely v atmosféře, kam byla stanice záměrně navedena.

Je s podivem, že Sověti došli ve vesmírném závodě tak daleko

Tento nevěřícný postoj je cítit z každé stránky knih českého spisovatele a popularizátora kosmonautiky Pavla Toufara, který měl osobní zkušenost a blízké kontakty navázané na sovětskou kosmonautiku. Některé historky ze zákulisí, které rád dával k dobru na svých přednáškách, byly spíše úsměvné, jiné ale mohly vzbudit i zamyšlení nad tím, kam až byli schopni někteří lidé dojít v touze uspět ve vesmírném závodě.

Vesmírná stanice

Mir nebo Freedom?

Vesmírná stanice Mir byla jen dalším z mnoha výsledků přetahování se mezi Spojenými státy a Sovětským svazem o prvenství v různých oblastech vesmírného programu. Když Rusové vypustili Mir, plánovali Američané vypustit stanici Freedom. Po skončení studené války bylo ale vše jinak. Obě velmoci začaly spolupracovat a Američané začali na Mir svými raketoplány dovážet zásoby. Na palubě vesmírné stanice se tak vystřídalo celkem 104 kosmonautů, z nichž ruské národnosti byla méně než polovina. Mezi nimi byl i méně šťastný Sergej Krikaljov, jemuž bylo později přezdíváno „poslední sovětský občan“. Ten kvůli nedostatku financí na návrat strávil na stanici plných 311 dní a zažil na ní zánik Sovětského svazu. Když se na jaře roku 1992 konečně vrátil, musel být hodně překvapen nad novým stavem věcí.

USA vs. SSSR

Bez Miru by nebyla ISS

Zkušenosti s výstavbou, udržováním a zásobováním vesmírné stanice Mir byly později využity při konstrukci a vypuštění mezinárodní vesmírné stanice ISS. Hodily se i zkušenosti s mezinárodní spoluprací, která byla právě na Miru započata. Bez nadsázky lze v případě Miru více než jinde konstatovat, že všechno zlé je pro něco dobré a nebýt Miru, ISS v té podobě, jak ji známe dnes, by zřejmě neexistovala. Před 20 lety se tedy ukončila nejen existence první vesmírné stanice, ale započala se i nová éra vesmírné spolupráce, která přetrvává dodnes. Můžeme jen doufat, že nebude opět přerušena ochlazujícími se vztahy mezi největšími světovými velmocemi, které se z bilaterálních změnily na trojstranné.

 

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/av/magazine-36549109

https://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html

Dramatické okamžiky vesmírné stanice MIR vygradovaly před 20 lety

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!