Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stepník rudý / foto: shutterstock

Jedovatý stepník rudý spatřen v Brně, jeho kousnutí může mít fatální následky

O výskytu jinak poměrně vzácného pavouka informuje více zdrojů a rozhodně není radno tohoto červeně zbarveného krasavce nijak dráždit.

Informaci o výskytu stepníka rudého naposledy přineslo brněnské rádio Krokodýl, když obdrželo od jedné z posluchaček fotografii tohoto vzácného pavouka. Stepníka se jí podařilo vyfotit v brněnském lomu Hády. Tento chráněný druh pavouka se tedy postupně z Pálavy přesunul až do moravské metropole.

Pestře oděný krasavec

Stepník rudý je dle ochránců přírody velmi vzácný, a dokonce je v České republice zapsán na Červeném seznamu ohrožených druhů. Dorůstá do velikosti 9-16 mm a poznáte ho podle nápadného zbarvení připomínající červený knoflík se čtyřmi dírkami. Jelikož je velmi plachý, své nory dobře ukrývá v zemi a jeho pavučinu tvoří pevná, přibližně 5 cm široká stříška. Ta je na povrchu pokryta trávou a ústí do rourky široké cca 1 cm. Lapací vlákna se táhnou od okrajů sítě a díky nim dokáže stepník ulovit i brouka velikosti střevlíka. U nás se vyskytuje převážně v teplých nížinách, takže se s ním výjimečně potkáte ve Středočeském kraji, v Polabí, na Mělnicku, Pálavě, Bzenecku a jak je vidět, tak také na Brněnsku.

Stepník rudý

Plachý, ale jedovatý

Dle odborníků má jed stepníků podobné složení jako mívá jed některých jedovatých hadů. Obsahuje fosfolipázy, což je v podstatě neurotoxin, který ovlivňuje fyziologii celého organismu. Pavouků, kteří toto dokáží, je u nás opravdu málo, jed většiny pavouků totiž působí spíše lokálně a jeho účinek zaznamenáte jen jako mírné svědění či zvýšenou citlivost v místě kousnutí. Jak však působí jed stepníka na lidský organismus, blíže popisuje odborník arachnolog Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze: „Mě tedy kousl stepník opakovaně a průběh byl vždycky stejný. Když to bylo například do prstu, zprvu se objevila bolest pouze v prstu, ovšem jak se jed šířil, postupovala bolest do mízních uzlin, poté nastal takový horečnatý stav, při kterém mi zrudl obličej, velice se zrychlil tep, cítil jsem tlak v hlavě a tento stav přetrvával 1 až 2 hodiny. Po zbytek dne ještě člověka bolí hlava. Tyto příznaky ale můžeme sledovat u zdravého silného muže, jaké by byly následky kousnutí stepníka u dítěte nebo u nemocného člověka, to nevíme. Jisté je to, že např. jeden příbuzný druh žijící v Turecku způsobil úmrtí dítěte.“

Pozor tedy na tohoto pavoučka by si měly dát hlavně malé děti, které může zaujmout jeho pestré zbarvení. Dětská zvědavost by se v tomto případě nemusela vyplatit.

Zdroj:

https://temata.rozhlas.cz/seznamte-se-prosim-stepnik-moravsky-7856787

https://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/stepnik-rudy-je-po-letech-zpatky-na-radouci-20201020.html

https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/jedovaty-a-plachy-stepnik-rudy-se-po-deviti-letech-znovu-objevil-na-radouci

https://cs.wikipedia.org/wiki/Stepn%C3%ADk_rud%C3%BD

https://www.facebook.com/radiokrokodyl/

 

 

 

 

Jedovatý stepník rudý spatřen v Brně, jeho kousnutí může mít fatální následky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!