Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Octomilky / foto: shutterstock

Jak konečně a jednou pro vždy vyzrát na octomilky

Známe je všichni a objevují se v našich domácnostech s nastupující letní sezónou, kdy začíná dozrávat ovoce, a často se drží až do zimy. Malé, hnědé, sice neštípající, přesto otravné mušky octomilky.

Obtěžující hmyz

Nejčastější je octomilka obecná, říká se jim také mušky vinné, octové, ovocné nebo banánové. Milují vše, co je sladké a podléhá fermentaci. Samozřejmě nejvíce zbožňují ovoce a vše, co se ovoce týká, koláče, kompoty, šťávy, sirupy, džusy. Objevují se také v okolí kvetoucích květin. Jakmile si nalijete víno, v mžiku můžete tento otravný hmyz odhánět či rovnou vybírat ze skleničky. Mušky žijí přibližně devět týdnů, během té doby však dovedou naklást několik stovek vajíček. Octomilky, přestože neštípou, mohou být přenašeči kvasinek, hniloby, plísní a různých bakterií. Potraviny mohou vypadat zdravě, ale zároveň již mohou být napadené.

Octomilka na ovoci
Octomilka na ovoci – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se octomilek zbavit?

Všichni víme, že jde většinou o nikdy nekončící boj. Octomilky nesnáší čerstvý vzduch, proto pomáhá časté větrání. Nemají rády vůni hřebíčku, eukalyptu, máty či citrónové trávy, proto je můžete v bytě rozmístit do mističek, či do aroma lampiček nakapat různé esenciální oleje. Okamžitě likvidujte nedojedené či nahnívající ovoce, zbytky jídla nebo nápojů. Co lze, uskladňujte v lednici, výskyt mušek tak rapidně snížíte. Co nejčastěji vyprazdňujte koš s odpadky.

V drogeriích můžete sehnat různé odpuzovače hmyzu do zásuvek, spreje či lepící destičky nebo pastičky, ve kterých se mušky utopí. 

Domácí pastičky

Také sami můžete nalíčit různé podomácku vyrobené pastičky a návnady. Lákejte je na nádoby se sladkými tekutinami či cukrovými vodami s octem, ze kterých už octomilky nenajdou cestu ven.
Vyrobit si můžete také hubící sprej, aniž byste museli používat škodlivé insekticidy. Stačí do rozprašovače nalít alkohol. Ten zaručeně vyhubí nejen mušky, ale také vajíčka a larvy.
Spolehlivým lapačem mušek jsou rovněž masožravé rostlinky. Pořiďte si jich několik do vaší domácnosti. Například rosnatka kapská není vůbec náročná na pěstování.
Pokud nechcete mušky zabíjet, vyrobte si pastičku, ze které je poté můžete vypustit. Připravte si obyčejný kelímek, potravinářskou fólii, párátko, kousek ovoce a gumičku. Na dno kelímku vložte ovoce, kelímek zakryjte fólií a do ní párátkem propíchněte dvě, maximálně tři dírky. Návnadu umístěte tam, kde se vám mušky nejvíce vyskytují. Aby návnada byla lákavější, můžete ovoce namočit v octu nebo například i pivu či vínu. Oklepejte přebytečnou tekutinu a ovoce vložte do kelímku. Dále postupujete stejně s potravinářskou fólií. Lapené mušky potom venku vypusťte.
Přejeme vám úspěšný boj s tímto nepříjemným hmyzem.

 

Zdroje: 

https://www.dumazahrada.cz/clanek/ovocne-musky-v-kuchyni-jak-se-jich-zbavit.html?gclid=Cj0KCQjwiNSLBhCPARIsAKNS4_etZJ1vppmkgSXsvwnlPnPxonMv4t-Ih-Iz-4ZN-DhTEXhED6jzbn0aAhLwEALw_wcB

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/male-musky-v-kuchyni-jsou-octomilky-jak-se-jich-ucinne-zbavit-20190827.html?gclid=Cj0KCQjwiNSLBhCPARIsAKNS4_cRwtnIU7_M4rAl4kNt_ClFQEeulfxpnmGP-DrruHSs5bDUprXp17waAi2lEALw_wcB

 

Jak konečně a jenou pro vždy vyzrát na octomilky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!