Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zrzka / foto: shutterstock

Zrzci a zrzky disponují zajímavými schopnostmi. Lehce snášejí bolest i chlad a lépe voní.

Okolo lidí si ryšavou barvou vlasů kolovaly v dávných dobách různé legendy i pověry často spojovány s čarodějnictvím či nadpřirozenými schopnostmi. Možná tyto teorie nebyly daleko od pravdy.

Zkoumáním jedinců s ryšavými vlasy se dlouhodobě zabývá doktor Karan Rajan, britský vědec a chirurg, který přichází se 4 zajímavými schopnostmi, které odhalil právě u lidí s touto netypickou barvou vlasů. Netypickou proto, protože se v běžné populaci vyskytují jen v 1-2 %, pouze na severu nebo severovýchodě Evropy spatřujeme mírný nárůst až na 6 %. O zrzcích a zrzkách se všeobecně říká, že bývají hodně impulzivní, vášniví a tvrdohlaví, vedle těchto osobnostních rysů však existují také vědecké důkazy potvrzující jejich výjimečné schopnosti.

Zrzavá dívka
Zrzavá dívka – Zdroj: Shutterstock.com

Dokáží zaznamenat změny teplot

Podle vědců gen, který způsobuje zrzavou barvu vlasů, dokáže také zaregistrovat změnu počasí. V praxi to vypadá tak, že tito lidé pociťují například chlad ještě dříve, než teploty podle teploměru výrazně klesnou.

Lepší vůně

Lidé s ryšavými vlasy vykazují pro své okolí příjemnější vůni. Podle doktora Rajana mají na kůži kyselejší povrch tvořený pláštěm lipidů z mazových žláz. Díky tomu u nich dochází k rychlejšímu odpařování potu, což má za následek jejich jedinečnou vůni.

Zrzavý chlapec
Zrzavý chlapec – Zdroj: Shutterstock.com

Vytváří si více vitamínu D

I když zrovna není slunečné počasí, lidé s ryšavými vlasy jsou schopni produkovat více vitamínu D než ostatní. To jim umožňuje lépe žít v chladnějších oblastech nebo tam, kde je méně slunečního záření.

Vyšší práh bolesti

Ačkoli lékaři prohlašují, že souvislost mezi zrzavými vlasy a citlivostí na bolest je stále nejasná, sami lidé se zrzavými vlasy potvrzují, že pociťují bolest až na vyšší úrovni

Doktor Karan Rajan prezentoval svůj výzkum ve videu, které za krátkou dobu nasbíralo 2,5 milionu zhlédnutí. Velké množství lidí se zrzavými vlasy jeho slova potvrzují a v komentářích sdělují, že ve zmíněných bodech našli sami sebe, jak například uvádí tento komentář: Mohu potvrdit, že je to všechno pravda. Moje tělo cítí jakoukoli nepatrnou změnu teploty a také práh bolestivosti mám oproti ostatním zvýšený“.


Zdroj:

https://sciencetrends.com/science-says-redheads-genetic-superpowers/

https://www.curioctopus.it/read/36147/le-persone-con-i-capelli-rossi-hanno-quattro-super-poteri-nascosti:-un-dottore-ci-dice-quali-sono

 

Zrzci a zrzky disponují zajímavými schopnostmi, lehce snáší bolest i chlad a lépe voní.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!