Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krmítko pro ptáky / foto: shutterstock

Pomalu začíná období sypání do krmítek. Víte, čím ptáčky správně krmit?

Blíží se zima a tím období, kdy je třeba ptáčkům naší krajiny alespoň trochu přilepšovat. Máte krmítko a dáváte do něho jen to, co je pro zpěváčky bezpečné?

Krmítko by mělo být v každé zahradě

Nejlepším materiálem pro krmítko je dřevo. Jde o přírodní materiál a v zahradě i dobře vypadá. Ať už si krmítko koupíte, nebo si ho vyrobíte sami, dbejte na to, aby se ptáci o něho nemohli nijak zranit. Dobré je také krmítko umístit na místo, aby se do něho nedostal nějaký predátor. Kočky jsou na to experti.

Sypáním do krmítka ptáčkům pomůžete překonat období zimy, kdy se jim ztenčuje možnost najít potravu, a přinesete tím život do své zahrady. Na jaře se vám ptactvo odmění tím, že bude likvidovat škodlivý hmyz na vaší zahradě. A jako bonus vám k tomu bude krásně zpívat.

Ptáci v krmítku
Ptáci v krmítku – Zdroj: Shutterstock.com

Co do krmítka rozhodně nepatří

Rozhodně nikdy nedávejte do krmítka zbytky z kuchyně. Ani kynuté pečivo, chleba nebo těstoviny nemají v krmítku co dělat. Ptáčkům byste jen způsobili zažívací problémy.

Co bychom naopak ptáčkům servírovat měli

Nejvhodnější jsou semena, bobule, může být třeba i jablko. Směs semen je vhodná pro většinu zpěvných ptáků. Slunečnice, mák, proso, ovesné vločky, sekané ořechy a další pochutiny pro ptáky. K dostání jsou již namíchané směsi pro ptactvo. Přilepšit ptáčkům můžete třeba i lojovými koulemi zavěšenými třeba pod krmítko.

Ptáci v zimě
Ptáci v zimě – Zdroj: Shutterstock.com

Sypejte zpěváčkům a oni se vám odmění

Jak již bylo zmíněno, je zapotřebí ptákům, kteří neodlétají do teplých krajin a žijí u nás i v zimním období, trochu pomoct přes zimu. Odměnou vám bude podívaná a nejrůznější druhy, co navštíví vaše krmítko, a přes teplé měsíce vám budou prozpěvovat na zahradě a ničit škůdce.

 

Zdroj:

https://www.forestina.cz/jak-a-cim-krmit-ptacky-na-krmitku

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomalu začíná období sypání do krmítek. Víte, čím ptáčky správně krmit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!