Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Česká pošta / foto: email Evy Mizerové/se souhlasem Evy Mizerové

Pozor na podvodné emaily vydávající se za Českou poštu. Chtějí na vás vyloudit platební údaje

Přijde-li vám do schránky email tvářící se jako Česká pošta, zbystřete. A zbystřete dvojnásob, pokud nevíte o tom, že by vám měl být doručen nějaký balík.

Pokud jste v poslední době obdrželi emailem upozornění, že vám doručovatel České pošty nemůže doručit balík a je třeba upřesnit dodací adresu, zpozorněte. Může se jednat o podvod s cílem vylákat z lidí osobní platební údaje!

Vánoce jako vychytralá záminka podvodného emailu

Před Vánocemi, kdy je všude kolem plno shonu okolo vánočních dárků, je Česká pošta maximálně vytížená přeposíláním rozličných zásilek, hlavně pak balíků a balíčků různých rozměrů. Vzhledem k tomu, že lidský faktor není neomylný, snadno v tomto období dojde k doručení na špatnou adresu nebo pošta nestihne doručit zboží v domluveném termínu. A právě toho využívají podvodnící, kteří rozesílají podvodné emaily s žádostí o aktualizaci adresy.

Podvodný email
Podvodný email – email Evy Mizerové/se souhlasem Evy Mizerové

Nejprve aktualizace adresy, pak vyplnění platebních údajů

Nutno dodat, že zaslaný email věrně kopíruje oficiální internetové stránky České pošty včetně horních i spodních záložek s nabízenými službami i kontakty. Není proto divu, že vás doručený email znejistí, a i když přímo nevíte, o jaký balíček se jedná, prokliknete se a adresu aktualizujete.

Aktualizace adresy
Aktualizace adresy – email Evy Mizerové/se souhlasem Evy Mizerové

Jakmile však zmáčknete na ikonu ve žlutém rámečku „Pokračovat“, převede vás systém na stránku, na které jste požádáni vyplnit své platební údaje. A to včetně jména na kartě, čísla karty, data vypršení splatnosti, bezpečnostního kódu i telefonního čísla. Pokud tak učiníte, získají podvodníci kompletní informace o vaší platební kartě a mohou ji později zneužít k podvodným nákupům či jiným účelům.

Platební brána
Platební brána - email Evy Mizerové/se souhlasem Evy Mizerové

Jak poznat podvodný email?

Podvodný email poznáte podle několika indicií. Jednak je vedle oficiálního názvu odesílatele Česká pošta uvedena pochybná emailová adresa, v našem případě se jednalo o tuto adresu: sup07548862368653975port@gjuarezlopez.com. Dále pak, pokud zadáte číslo balíku do oficiálního trasovacího systému České pošty, vyjde vám, že takový balíček neexistuje.

Věc se již řeší a je předána Policii ČR

O celé záležitosti jsme se bavili po telefonu se zaměstnankyní České pošty, která nám potvrdila, že se jedná o podvod a že již celou záležitost řeší Policie ČR. Také nám bylo doporučeno zaslat obdržený email na adresu: spam@cpost.cz.

 

Zdroj:

soukromý email Evy Mizerové

https://www.ceskaposta.cz/o-ceske-poste/jak-rozpoznat-podvodny-e-mail

 

Pozor na podvodné emaily vydávající se za Českou poštu. Chtějí na vás vyloudit platební údaje

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!