Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žena v kostele / foto: shutterstock

Nábožensky založení lidé jsou méně inteligentní než nevěřící

Jak spolu může souviset náboženská víra a inteligence? Možná víc, než byste předpokládali, jak tvrdí a dokazuje mnoho vědeckých výzkumů.

Otázka inteligence a jejího zkoumání bývá oblíbeným tématem, kterým se zabývají odborníci z mnoha stran. Vzhledem k blížícím se křesťanským svátkům nás zajímalo, jak se právě inteligence jako taková promítá do života věřících a zda existují rozdíly v inteligenci u lidí vyznávající náboženskou víru a u lidí, kteří kteří se k žádné víře nehlásí.

Věřící lidé
Věřící lidé – Zdroj: Shutterstock.com

Data mluví jasně

Jak zjistili odborníci z University of Rochester, kteří na toto téma provedli různé analýzy, rozdíly zde opravdu jsou a nevycházejí příliš lichotivě právě pro věřící část populace. Tato zjištění vyplývají z údajů 61 studií provedených v průběhu několika let, které potvrzují, že náboženská víra přímo souvisí s nižšími intelektuálními schopnostmi.

Profesor Miron Zuckerman, autor studie Inteligentní lidé mají v průměru tendenci být méně věřící, podává k výzkumu následující vysvětlení: „Důkazy, že existuje negativní vztah mezi inteligencí a religiozitou, jsou velmi silné. Principy náboženství totiž stojí na iracionálních předpokladech, které nejsou založeny na vědeckých základech, a proto nejsou ověřitelné. To je podstatou toho, proč se lidé s vyšším IQ  k víře tak často nehlásí.“

Inteligence
Inteligence – Zdroj: Shutterstock.com

Jak výzkum probíhal

V průběhu několika let se do výzkumu zapojilo více jak 110 000 lidí, což je poměrně velký vzorek k ustanovení důvěryhodných závěrů. Zkoumaly se u nich hlavně schopnosti uvažovat, řešit problémy, myslet abstraktně, chápat složité myšlenky, rychle se učit a učit se ze zkušeností. Akademikům z Rochesteru bylo jasné, že při zveřejnění svých výsledků budou vystaveny tvrdé kritice ze strany části společnosti, což se také stalo. Přesto data hovoří jasně: Mezi religiozitou a intelektem existuje spíše negativní vztah.


Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23921675/#:~:text=A%20meta%2Danalysis%20of%2063,religious%20beliefs%20than%20religious%20behavior.

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1088868313497266?journalCode=psra&

https://www.curioctopus.it/read/36421/le-persone-religiose-sono-meno-intelligenti-dei-non-credenti:-uno-studio-ci-spiega-perche

 

Nábožensky založení lidé jsou méně inteligentní než ateisté

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!