Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pražský fiakr / foto: Birute Vijeikiene / Shutterstock.com

Konec koňských povozů v Praze od roku 2023

Od roku 2023 ruší město Praha stanoviště pro fiakry. Znamená to konec koňských povozů v Praze. Nejedná se přímo o zákaz této činnosti, ale není složité si domyslet, jak to bez podpory města dopadne.

Koňské povozy patří k Praze řadu let, teď o ně Praha přijde

Podle radních města Prahy a především z iniciativy kampaně Kůň není stroj, prošlo jednáním, že se od 1.1.2023 ruší stanoviště pro koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce. Předseda Cechu českých fiakrů Josef Kočovský toto rozhodnutí vidí jako konec fiakrů v Praze a obává se o další osud koní používaných v Praze k práci.

Koně vydělávají nejen lidem, ale především sami na sebe

Ano, provoz fiakrů je práce, a to pro koňáky i pro koně samotné. Koňáci, kteří se živí provozem koňských povozů, nejsou jen samotní kočí, ale kolikrát se na tomto podílí celé rodiny. Ono to totiž není jen vyjet s koňmi do ulic. Je to ustájení, krmení, veškerá péče a není to lehká činnost. A už vůbec ne levná. Koně si na sebe ale vydělají. Co se ale stane, když se jejich činnost zakáže? Stojí za zamyšlení, jestli ti, co chudáky koníčky lituji, že musí pracovat pro člověka, domysleli i tuto stránku věci.

Koňský povoz
Koňský povoz – Zdroj: Karasev Viktor / Shutterstock.com

Koně se nechovají jen proto, že je na ně hezký pohled

Kůň je pracovité zvíře. Ať už jde o koně, kteří tahají koňské povozy a vozí turisty, koně na práci v lese nebo o dostihové koně. Doporučila bych všem aktivistům, co bojují za práva koní, aby se zamysleli taky nad tím, co s těmi zvířaty bude, když zakážou to, k čemu jsou vychovaní. Z čeho bude majitel platit náklady spojené s chovem koní a co bude dělat samotný kůň. Viděl někdy nějaký aktivista koně, když vidí ohlávku nebo chomout, co se mu majitel chystá nasadit? Viděl by, že se to zvíře těší, že chce jít pracovat. Pokud by šlo o týrání, spíš by se tomu bránilo, nemyslíte?

Ano, provoz koňských povozů v Praze je pro koně něco jiného než běhat celý den po louce, ale je třeba si uvědomit, že ty koně jsou k tomu vychovaní. A věřte tomu, že jejich majitelé je nijak netýrají, vždyť i pro ně je to živý tvor, kolikrát plnohodnotný parťák a člen rodiny.

Zamyšlení nad tím, zda je dobré koně z Prahy odstranit, necháme na každém z vás.

 

Zdroj:

https://www.nasepraha.cz/cech-ceskych-fiakru-praha-se-rozhodla-poslat-70-nasich-koni-na-jatka/

 

 

Konec koňských povozů v Praze od roku 2023

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!