Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vegetariánské jídlo / foto: shutterstock

Čím nahradit maso, když jste vegetariáni

Jistě každý z nás nejí maso. Jednoduše z toho důvodu, že buď nechce, nebo nemůže. Čím tedy maso můžeme nahradit?

Luštěniny

Ač byste se možná divili, luštěniny v sobě mají 20 % bílkovin. Při konzumaci luštěnin je vhodné, abyste je také občas kombinovali s obilovinami - ty totiž obsahují aminokyseliny. Z luštěnin si také můžete najít nebo i sami vymyslet recepty, které vám budou chutnat - například fazolový guláš. Nejenže prospěje vašemu zdraví už i v poměrně malých dávkách, ale k tomu všemu je ještě dobrý a velmi chutný. Na stejné bázi může fungovat fazolová, hrachová či čočková polévka a podobné věci. K luštěninám jako bonus můžete přidat například šťouchané brambory a dušenou mrkev, i tato kombinace chutná opravdu velmi dobře a dostanete tak do sebe potřebné vitamíny.

Luštěniny
Luštěniny – Zdroj: Shutterstock.com

Mléko, mléčné výrobky

Asi vás nepřekvapím, když vám řeknu, že mléko obsahuje bílkoviny, kromě toho vám může nabídnout i spoustu vápníku a v neposlední řadě také vitamín A a D.

Vejce

Vajíčka jsou nejen chutná, ale jsou i jednou z mnoha variant, jak spolehlivě nahradit maso. Obsahují totiž zhruba asi 6,5 g bílkovin, které jsou velmi potřebné pro váš vývin a růst. Doporučuje se tedy jíst je klidně denně - ať už si je připravíte na jakýkoliv způsob, který máte rádi. Natvrdo, naměkko nebo na hniličku, pořád budou zdrojem vaší energie!

Vejce a brambory
Vejce a brambory – Zdroj: Shutterstock.com

Chutné náhražky

Předpokládám, že budete chtít určitě doplnit potřebné vitamíny a minerály a nahradit tak věci, které byste jinak získali z masa. Dobré je si ale k jednotlivým pokrmům udělat i něco na doplnění chuti - takže například těstoviny. Dříve byste je možná jedli s masem, teď si na nich v klidu můžete pochutnat například s hlívou ústřičnou. Je zdrojem vitamínů, minerálů, vitamínu B a proteinu a dost možná vám může i zachutnat.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/co-jist-kdyz-chcete-omezit-maso-abyste-nemeli-hlad-60420

Čím nahradit maso, když jste vegetariáni

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!