Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Voňavé prádlo / foto: Shutterstock

Jak prát prádlo, aby nám skutečně vonělo

Každý má rád vůni čerstvě vypraného prádla. Ta svěžest a čistota co je cítit, nám dělá dobře. Jak je možné, že prádlo někdy po vyndání z pračky má spíše nepříjemný odér, než příjemnou vůni?

Co když čerstvě vyprané prádlo nevoní?

Pokud se vám stane, že vytáhnete čerstvě vyprané prádlo z pračky, přivoníte a v nose vás pošimrá cosi, čemu se vůně rozhodně říkat nedá, nemusí být na vině špatný prášek na praní ani absence aviváže. Nejčastějším důvodem toho, že prádlo nevoní a mnohdy je i nepříjemně cítit, je zanesený filtr v pračce a vůbec špatná údržba pračky.

Praní prádla
Praní prádla – Zdroj: Shutterstock.com

Pračku je nutné udržovat čistou

Pokud si řeknete, že když se v pračce pere, tak musí být čistá, je zaděláno na malér. Filtr pračky je nutné pravidelně čistit a i buben pračky si zaslouží vaši péči. Na trhu je několik přípravků k čištění bubnu pračky a nebo můžete sáhnout po obyčejném octu. Litr octu nalijte do bubnu pračky a zapnete na nejvyšší teplotu. Ocet zneutralizuje spory plísní, vyčistí pračku, pomůže odstranit vápenné usazeniny na topném tělese a zbaví pračku případného zápachu. Vyčistěte filtr a pamatujte na to, že je nutné pračku čistit pravidelně.

Prádlo z pračky vytahujte ideálně hned po vyprání, není dobré ho v bubnu nechávat delší dobu. Zatuchlo by. Po vyjmutí prádla nechte pračku otevřenou, aby se zbavila vlhkosti.

Používejte kvalitní přípravky na praní a pračku nepřeplňujte

Základem je samozřejmě používat kvalitní prostředky na praní. Ať už prášek, gel, nebo kapsle, volte takový prostředek, který je kvalitní a voní vám. Aviváže nebo vonné oleje na praní prádlo také dokonale provoní. Dodržujte dávkování. Zde neplatí pravidlo, že čím víc, tím líp. Při vkládání prádla do bubnu pračky pamatujte na to, že v přeplněné pračce se prádlo dobře nevypere. Vkládejte prádla tolik, aby se vám nad prádlo do bubnu vešla otevřená dlaň.

Přeplněná pračka
Přeplněná pračka – Zdroj: Shutterstock.com

Prádlu prospěje sušit ho na čerstvém vzduchu

Nejvíce vaše prádlo ocení sušení na čerstvém vzduchu. Nechat uschnout prádlo na větru a sluníčku je rychlý způsob usušení. Prádlo bude vonět čerstvě, bude jemnější. Sušení na čerstvém vzduchu plně nahradí sušičku prádla.

 

Zdroj:

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/687-jak-na-to-aby-vase-pradlo-vonelo-jeste-dlouho-po-vyprani

 

 

Jak prát prádlo, aby nám skutečně vonělo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!