Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Montessori pokojíček / foto: shutterstock

Usnadněte dětem hraní i samoobsluhu podle Montessori

Pokud chcete dítěti dopřát co možná nejvíce přirozený rozvoj, je skvělé inspirovat se technikou a pedagogickými „pravidly“ podle Marie Montessori.

Zahrnout jej množstvím hraček není vždy ideální. Přečtěte si, jak k dítěti správně přistupovat a jak rozvíjet jeho dovednosti podle Montessori pedagogiky.

Hračky dítěti na dosah

Důležité je, aby dítě mělo vše na dosah. Proto je vhodné volit police, ve kterých budou ve spodních částech hračky a pomůcky, které jsou pro dítě vzhledem k jeho věku a objektu zájmu právě aktuální. Hračky můžeme zhruba po měsíci obměňovat, což neznamená, že ty staré vyhodíme a koupíme nové. Jde o to, aby se neokoukaly a dítě se nezačalo nudit. Pokud za měsíc nabídneme dítěti tytéž hračky, je velice pravděpodobné, že se stejnými hračkami vymyslí další nové aktivity.

Hračky na dosah
Hračky na dosah – Zdroj: Shutterstock.com

O tom, jaké nejvhodnější hračky a pomůcky pro správný psychomotorický vývoj našeho dítěte zvolit tento článek není, ale pokud máte zájem dítě rozvíjet Montessori metodou, lze dnes velmi snadno nalézt informace na internetu, v knihách, nebo se přímo zúčastnit kurzů pořádaných i pro rodiče.

Naučte ho samoobsluze

Také oblečení by mělo být uloženo v policích či nějaké komodě, kam dítě snadno dosáhne a může si pak potřebný kousek vyndat a samo se obléknout, či se o to alespoň pokusit. A o to přesně nám jde. Knihy a knihovna nesmí v tom správné dětském pokoji chybět, ať už je uspořádaný v jakémkoliv duchu. Knihy dítě rozvíjejí po všech stránkách. V Montessori pak platí, že čím mladší dítě, tím by v knihách měly být reálnější obrázky. 

Čtení s dětmi
Čtení s dětmi – Zdroj: Shutterstock.com

Domácnost přizpůsobte věku dítěte

I tady platí, že uspořádání by mělo takové, aby se dítě mohlo co možná nejvíce obsluhovat samo. V předsíni by měla být například židlička, věšák a zrcadlo ve výšce dítěte. V koupelně stabilní židlička, aby si dítě samo dosáhlo na zubní kartáček, mohlo si pustit vodu apod. Dítě by mělo mít k dispozici i úklidové pomůcky - smetáček, lopatka, kbelík, hadřík. Stejně jako jiné pomůcky, ponecháváme i tyto stále na stejném místě.  Jinými slovy, celý byt či dům by se měl přizpůsobit věku dítěte a podle jeho věku se i postupně měnit. To, že se dítě již od útlého věku dokáže samo obsloužit, ho učí nejenom motorické obratnosti, ale rozvíjí se tím i myšlení, rozumové schopnosti, protože dítě často musí samo vyřešit nějaký problém. Stává se z něj tak samostatná, nezávislá osobnost.  

 

Zdroj:

https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-materstvi-vyvoj-ditete/500024/jak-zaridit-detsky-pokoj-podle-montessori-7-dobrych-rad.html

Usnadněte dětem hraní i samoobsluhu podle Montessori

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!