Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prezident USA Biden / foto: shutterstock / Stratos Brilaki

Žena bez práva rozhodnout o svém vlastním těle – to je současná situace v USA

Amerika, pro většinu z nás symbol svobody – skutečnost se ale za posledních pár let změnila. V pátek 24. 6. 2022 to posvětil nejvyšší soud v Americe, který vynesl verdikt, čímž šokoval celou planetu. Zrušil ústavní právo na potrat.

Verdikt byl sice řečen, ale také bylo dopovězeno, že o tomto vážném kroku budou nyní rozhodovat samostatně jednotlivé státy. V každém případě jde o historický obrat, který je zapříčiněný větším zastoupením konzervativních členů soudu.

Rozhodnutí v rozporu s vůlí většiny Američanů

Celostátní právo na potrat mají v Americe již od roku 1973, kdy se řešil případ Roe vs. Wade. Se zrušením tohoto práva nesouhlasili pouze tři soudci z devítičlenného soudu. Podle AP soud jednal v rozporu s vůli většiny Američanů, kteří si podle průzkumů přejí, aby bezmála půl století starý verdikt zůstal v platnosti.

Americká vlajka ztrácí na popularitě
Americká vlajka ztrácí na popularitě – Zdroj: Shutterstock.com

Už teď lze říct, že toto rozhodnutí bude mít velký dopad na životy lidí v celé zemi, přičemž důsledky pocítí každý jinak. Nejvíce to zasáhne především menšiny tmavé pleti a sociálně slabší vrstvu obyvatelstva. Většina rodin si ani nebude moct dovolit odcestovat do jiného státu a podstoupit tento vážný zákrok.

Podle New York Times se očekává, že zhruba dvacet amerických států povolí interrupci. Půjde zejména o státy na severovýchodě a na západním pobřeží. Naopak 20 států na jihu USA a ve vnitrozemí potraty zakáže. A pouze u deseti států není jisté, jakou legislativu zvolí.

Gynekologická klinika
Gynekologická klinika – Zdroj: Shutterstock.com

Nejosobnější věc na vůli politologů a ideologů

Sám americký prezident Joe Biden považuje soudní rozhodnutí za omyl a výsledek extremistické ideologie. Dle nejvyššího soudce Samuela Alita se ústava nezmiňuje o potratu a žádné takové právo není chráněno žádným ústavním ustanovením. Dle jeho výroku mají o této nejosobnější věci rozhodovat politické složky, nikoli soudy. Otázkou je, proč by měli politikové rozhodovat v takové intimní záležitosti.

Zbraně se neřeší, ale ženské tělo ano

Stinná stránka Ameriky je ta, že skoro každý zde může legálně držet zbraň. Násilí páchané díky zbraním představuje hrozbu veřejného zdraví vzhledem k tomu, že je denně zabito více než 100 lidí, 200 zraněno a 1000 ohroženo. Většinová společnost se tak ohrazuje na nesmyslné rozhodnutí o zrušení práva na potrat a klade si otázku, proč vláda neřeší omezení možnosti získat zbraň.

 

Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/usa-nejvyssi-soud-potrat-pravo_2206241645_bko

Žena bez práva rozhodnout o svém vlastním těle – to je současná situace v USA

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!