Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Založení startupu / foto: shutterstock

Je startup tak dobrý nápad? Nad čím se zamyslet před skokem do byznys světa

Řada z nás touží po tom dělat co nás baví a naplňuje. Většinu života strávíme prací, a proč bychom měli pracovali pro někoho, když si můžeme vybudovat něco, co bude naše? Odpověď je jasná, dobrý plán = startup!

V čem chci vlastně podnikat?

Prvotní otázka, kterou si každý položí je ta, v čem chci vlastně své podnikání rozjet? Jedna z největších výhod je, když si zvolíte oblast, které rozumíte a ideálně v ní máte již nějaké zkušenosti. Když v ní vidíte i mezeru na trhu, je to velký benefit.

Úspěšný mladý muž
Úspěšný mladý muž – Zdroj: Shutterstock.com

Princip Ikigai

Asi nejvýhodnějším oborem je ten, kde už je vidět byznysový fundament a potenciál, ale z jistého pohledu funguje zastarale. Dalo by se říct, že je to ta jednodušší cesta, když vidíte efektivnější řešení, které by danému oboru mohlo pomoci. Koncept, nad kterým stojí se zamyslet, je například japonské Ikigai. To se zaměřuje na průnik čtyř složek: co máte rádi, v čem jste dobří, co svět potřebuje a za co můžete dostat zaplaceno. Směrem, kterým byste se měli vydat, je pak průnik všech těchto bodů.

Nejde vždy o skvělý nápad

Většina lidi čeká na onu osvětu, protože ten jeden skvělý nápad bude klíčový, říkají si. Mnohdy to však tak není. Úspěšný startup dost často vzniká, když člověk nalezne řešení na určitý problém, který jemu samotnému nedá spát. Startup, který řeší nějaký problém, má mnohem větší šanci na úspěch než ten, který řeší nějakou zbytnou potřebu.

Nejhorší, co můžete udělat, je založit si podnikání jen za jedním účelem, a to jsou peníze a vidina tučného zisku. U startupu je totiž běžné, že první pořádný zisk přijde až za pěkně dlouhou dobu. Proto by měl podnikat hlavně člověk, který má něco, co trh chce, a kterého to zároveň baví.

Převratný nápad
Převratný nápad – Zdroj: Shutterstock.com

Neváhej a skoč

Jak se říká: „Přílišné přemýšlení zabíjí,” čili pokud se rozhodnete podnikat, skočte do toho! Nemá moc cenu sedět a přemýšlet nad tím, kdyby co by. Ve světě podnikání je totiž nejlepší školou praxe, a to platí i v případě startupů.

Důležité je vytrvat. Pravdou je, že většina úspěšných podnikatelů uspěje například až se svým druhým nebo třetím projektem. Má to však i svá pozitiva, tato skutečnost. Neznamená to, že zkrachujete, ale pouze se vytrénujete a postupem času budete schopni řešit dříve náročné situace v klidu a s grácií.

 

Zdroj:

https://www.e15.cz/byznys/startupy/jak-zalozit-vest-a-rozvijet-start-up-napad-1375504

Je startup tak dobrý nápad? Nad čím se zamyslet, před skokem do byznys světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!