Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Palačinky / foto: shutterstock

Palačinky nejsou složité, když se ví, jak na ně

Je jen málo jídel, která mají rádi víceméně všichni. Palačinky do tohoto úzké kruhu rozhodně patří. Dají se totiž udělat na mnoho způsobů, takže si každý může tento pokrm upravit tak, jak je mu nejmilejší.

Mít však rád palačinky ještě automaticky neznamená je umět připravit. Mnoho laiků má z jejich výroby docela obavy. Přitom se nejedná o nic složitého, když člověk ví, co a jak dělat.

Pánev je základ

Palačinky se smaží, a proto je dobré mít ve výbavě kvalitní pánev. Ta by měla být ideálně nepřilnavá, nicméně zvládnout se to dá i s klasickým povrchem.

Snadné palačinky

Kdo si však v přípravě palačinek příliš nevěří, měl si raději domů pořídit pánev k tomu speciálně určenou. Jejich tvar se od standardních pánví trochu liší. Díky tomu je obracení palačinek daleko jednodušší než s běžným náčiním. Tyto pánve se dají pořídit za pěkných pár tisícovek, ovšem použitelné modely se dají sehnat i za pár stovek.

Zajímavou alternativou jsou pak takzvané palačinkovače. Tyto přístroje sice mívají průměr plochy pouze 20 cm, nicméně na druhou stranu se s palačinkovači pracuje ještě lépe než se specializovanými pánvičkami. A navíc není potřeba používat ani žádný olej.

Vhodné množství oleje

Olej ovšem není vhodné vynechat při smažení na pánvi, a to ať už speciální či klasické. Zde mnoho amatérských kuchařů dělá velkou chybu. Nechtějí, aby se tenké palačinkové těsto roztrhalo, a tak používají nepřiměřené množství oleje.

Lahodné palačinky

Centimetrová vrstva tuku stejně ničemu nepomůže, akorát znehodnotí výslednou chuť. Kouzlo spočívá v rozpálené pánvi, na kterou se nanáší jen velmi tenká vrstva oleje. Tu je vhodné aplikovat mašlovačkou, a sice po celém povrchu.

Pouze dobré suroviny

Všechny suroviny zmíněné v receptu by měly být samozřejmě co nejčerstvější. Určitě se nehodí používat prošlé či jinak znehodnocené potraviny. Mouka, vejce a mléko by rozhodně měly být maximálně čerstvé, jinak může hrozit i nevolnost.

K tomuto článku není otevřena diskuze