Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krkonoše / foto: shutterstock

Pomozte vybrat nejlepší projekt v ekologické soutěži E.ON Energy Globe 2022

Také v letošním roce se koná již tradiční soutěž E.ON Energy Globe, v níž může široká veřejnost hlasovat a zvolit nejlepší projekt, který se týká oblasti ekologie a životního prostředí.

V tuto chvíli je již známa šestice finalistů, kteří zabojují také o váš hlas, a to až do konce září. Slavnostní vyhlášení vítěze pro rok 2022 se pak bude konat za přítomnosti kamer České televize v sobotu 22. října večer.

O soutěži

Ekologická soutěž E.ON Energy Globe má za cíl podpořit a zviditelnit kvalitní projekty, které se týkají ekologie, udržitelnosti životního prostředí a snižování energetické náročnosti. Letos se do ní zapojilo více než 160 projektů. Celkový vítěz se přitom může těšit na zajímavé finanční ohodnocení, kterým mu E.ON přispěje k dalšímu rozvoji projektu, ceny jsou připravené i pro vybrané hlasující ze strany veřejnosti.

Ochrana přírody

Účastníci finálové šestky

Do finálního kola soutěže se probojovaly nejen soukromé společnosti, ale také obce. První je obec Kněžice ve Středočeském kraji, která je ostatně už dlouhou dobu známá podporou energetické soběstačnosti, díky čemuž její obyvatelé nemusejí spoléhat na drahé energie z centrálních dodávek. V obci funguje výkonná a levná bioplynová stanice, kde se energie k vytápění získává ze slámy a štěpku. Tento model aktuálně počítá i s připojením na nově vznikající rodinné domy.

Ekologická soutěž

Dalším adeptem na vítězství je společnost Myco. Specializuje se na rozvoj výroby ekologických obalových materiálů z hub a zemědělského odpadu, čímž má za cíl snížit produkci plastových obalů, jež výrazně zatěžují životní prostředí. Ochrana přírody je v rámci tohoto projektu zcela zásadní záležitostí.

Další projekt se týká úsporného řízení osvětlení budov. Přichází s ním firma Nikatron. Pomáhá tím snížit náklady na chod soukromých i veřejných objektů.

Z hlediska životního prostředí je velmi zajímavá činnost v Rokycanech, kde došlo k revitalizaci původního nevzhledného betonové koryta řeky. Vznikl zde biotop raků a park, který slouží k rekreaci místních.

Přírodní biotop

Obec Rybí se do finálové šestice dostala se svým projektem samostatných domovních čističek odpadních vod. Rodinné a bytové domy díky tomu nemusejí spoléhat na centrální systém čištění vody, který je drahý a leckdy neefektivní.

Veřejnost poslala do boje o celkové vítězství společnost Wienerberger, respektive její projekt integrace fotovoltaiky přímo do střešní krytiny. Tato inovace zajišťuje vyšší efektivitu solárního systému, ale také udržení estetiky objektů, což se hodí třeba u historických budov, u nichž by klasické fotovoltaické panely působily příliš rušivým dojmem.

V letošním ročníku je tedy značná konkurence. Pomozte vybrat celkového vítěze. Detailní informace o E.ON Energy Globe 2022 najdete na webu energyglobe.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze