Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podzimní káva / foto: shutterstock

5 tipů, jak na podzim zpomalit a načerpat ztracenou energii

Trápí vás podzimní únava? Po náročném létě a prázdninách vás opustila energie a vám se najednou „nic nechce“? Máte výčitky svědomí, že nejste tak aktivní, jako dřív? Zpomalte – poradíme vám, jak na to!

Proč na podzim zpomalit

Moderní doba a sociální sítě, na kterých mnoho z nás tráví spoustu času, na nás kladou vysoké nároky. Aktivní lidé sdílí spoustu příspěvků o tom, co udělali, kolik toho stíhají během dne a jak se jim daří. A vy přitom přijdete z práce unavení, bez energie a nejraději byste si zalezli pod deku a spali? Nelekejte se, nejspíš se o vás nepokouší žádná choroba (i když vždy se to vyloučit nedá – např. nachlazení se takto projevuje). Na vině je nejspíš tzv. podzimní únava. Naše tělo potřebuje po náročném létě trochu vypnout a dobít baterky.

Podzimní relax
Podzimní relax – Zdroj: Shutterstock.com

To, co zvládá jeden nemusí zvládat i druhý. Pokud se cítíte unavení, nemějte výčitky svědomí a vypněte. Dopřejte svému tělu potřebnou regeneraci. To, že se cítíte bez energie je jistě vzkaz od vašeho těla a organismu, že je načase zpomalit.

Vyjděte si na procházku

I když se vám možná do sychravého počasí nechce, zkuste si naordinovat alespoň dvakrát v týdnu procházku podzimní přírodou. Je krásná a rychle vám dobije baterky. Čerstvý vzduch také udělá divy. A pohyb na něm je mnohdy lepší pro načerpání energie než dvouhodinový odpočinek u televize.

Podzimní procházka
Podzimní procházka – Zdroj: Shutterstock.com

Máte výčitky, že nic neděláte?

Nachystejte si blok a propisku, nebo jen nějaký papír a každý večer si sepište, co už jste udělali, nebo co chcete udělat další den. Pak si můžete během dne odškrtávat, co jste již zvládli. Nezapomeňte i na zdánlivě banální úkoly, jako je nákup, vaření, odvedení dětí do školky apod. Možná máte pocit, že nic neděláte, ale když pak večer kouknete na seznam, zjistíte, že jste toho zvládli mnoho.

Kniha místo televize

Ideální kombinace pro podzimní lenošení a odpočinek je kniha, deka a horký čaj. Zkuste vyměnit televizi za knihu. Budete sice odpočívat, ale aktivně. Čtení knih je vynikající relax, který udržuje váš mozek aktivní a doporučují jej i lékaři.

Podzimní čtení
Podzimní čtení – Zdroj: Shutterstock.com

Čaj místo kávy

Zatímco káva vás nastartuje rychle – rychlý přísun kofeinu udělá své, rychle také přijde útlum. Tělo dobitou energii rychle vyčerpá a pak se cítíte unavení ještě více. Navíc káva v odpoledních hodinách může vadit při usínání. Zkuste ji vyměnit za čaj. Zelený a černý čaj rovněž obsahuje kofein, ale baterky vám dobije na delší dobu. Když do něj navíc přidáte med, citron nebo i zázvor, posílíte imunitu.

Nezapomínejte na vitamíny

Vitamíny jsou pro naše tělo důležité. Na podzim se sychravým počasím, mokrem a rychlými přechody z tepla do zimy může být naše imunita oslabená a projevit se nedostatkem energie a vyšší potřebou spánku. Než sáhnete po koktejlu s multivitaminy, zkuste zapátrat a vybrat vitamíny, které se doporučují pro podzimní a zimní období. Nestačí jen vitamín C. Také vitamíny A, B, D a E jsou důležité. Pokud zvolíte přípravek, který zároveň detoxikuje váš organismus, bude to pro vaše tělo ještě lepší.

 

Zdroj:

https://www.kafe.cz/krasa-a-zdravi/13-rad-jak-si-dobit-baterky-nejen-na-podzim-5950.html

 

5 tipů, jak na podzim zpomalit a načerpat ztracenou energii

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!