Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kniha versus čtečka / foto: shutterstock

Papírová kniha, nebo elektronická čtečka - Které dáte přednost?

Papírová kniha je stále velice oblíbená, přesto se na trhu již mnoho let objevují elektronické čtečky, které mají stále více příznivců. Jaké z nich dáte přednost vy?

Papírová kniha - nestárnoucí klasika 

Papírová kniha je krásná, voní papírem a tiskařskou černí a mnoho milovníků knih na ni nedá dopustit. Vypadá skvěle v knihovně, a pokud knihy sbíráte a milujete knižní série, jistě dokážete ocenit, když obaly ladí k sobě. Papírová kniha má ale plno dalších výhod. Můžete si ji vzít do vany - vydrží trochu páry i tu a tam nějakou tu kapku, nemusíte čekat, až se zapne a načte stránku, kde jste se čtením skončili. Stačí otevřít knihu tam, kam jste si vložili záložku. Kniha se nemusí dobíjet a nemusíte se bát, že těsně před koncem dojde baterka. 

Klasická kniha
Klasická kniha – Zdroj: Shutterstock.com

Papírové knihy mají ale i své nevýhody. Jsou těžké, zabírají hodně místa, a to jak v knihovně, tak v kabelce nebo v batohu. Když jedete na dovolenou, musíte řešit dilema, zda zabalit více běžných potřeb, nebo dostatek knih. Papírové knihy jsou dražší. Můžete v nich mít ale svým způsobem peníze "uložené" - dají se zase prodat. Pokud si ale rádi čtete večer a v noci, musíte řešit správné osvětlení, abyste si nezkazili při čtení oči.

Elektronická čtečka - moderní parťačka doma i na cestách 

Elektronická čtečka knih sice nemá takové kouzlo, jako když v ruce držíte papírovou knihu, ale má řadu výhod. Můžete v ní mít tisíce knih, aniž by zabíraly místo. Snadno se vejde i do malé kabelky a při cestě na dovolenou můžete vzít knih kolik chcete, aniž by zabíraly místo v kufru nebo zvyšovaly jeho váhu. 

Elektronická kniha je často levnější než ta papírová. Číst můžete přes den i v noci, aniž byste řešili osvětlení. Pokud máte čtečku s podsvícením, můžete si číst klidně po tmě a oči si nezkazíte. Elektronické knihy do čtečky si můžete dokonce půjčovat i v knihovně – ovšem z pohodlí domova. Do knihovny jít ve skutečnosti vůbec nemusíte.  

Čtečka vs. kniha
Čtečka vs. kniha – Zdroj: Shutterstock.com

Nevýhodou elektronické čtečky však může být její dobíjení. Po plném nabití vydrží sice dlouhé hodiny, ale zákon schválnosti často způsobí, že se vybije před tím nejnapínavějším závěrem příběhu.

Z mého pohledu je ideální obě varianty kombinovat. Doma mám plno papírových knih, ale na cesty dávám přednost právě elektronické čtečce pro lehkou váhu a malé rozměry. Také ráda čtu v noci po tmě. Papírová kniha však má v mé knihovně nezastupitelné místo. 

 

Zdroj:

https://www.knihydobrovsky.cz/blog/ctecky-eknih

Papírová kniha nebo elektronická čtečka - Které dáte přednost?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!