Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Uklízečka / foto: shutterstock

Jak zvládnout bez stresu vánoční úklid

Nezadržitelně se blíží čas Vánoc. Kromě pečení cukroví čeká hospodyňky i pravidelný vánoční úklid. Jak vše stihnout a nezbláznit se z toho?

Vánoční úklid je každoroční stres

Většina lidí to má tak, že když se řekne vánoční úklid, vstávají jim vlasy hrůzou na hlavě. Je pravda, že toto se týká především žen. Srovnat skříně, vyprat záclony, umýt okna, otřít prach a celé bydlení doslova nablýskat. Jak ale postupovat, aby to nezabralo moc času a výsledek byl perfektní?

Vánoční úklid v klidu
Vánoční úklid v klidu – Zdroj: Shutterstock.com

Chce to trochu zdravého rozumu

Kdo někdy vánoční úklid už prováděl, jistě ví, že to není zrovna oblíbená disciplína. Nejedna žena by mohla říct, že když se pustí do úklidu, po pár minutách má v domě nebo v bytě ještě větší nepořádek, než když začala. Čím to je? Tím, že se snaží stihnout vše a nejlépe ihned.

Dobré je jít na úklid systematicky. Když se vrátím z práce unavená v podvečerních hodinách, určitě se nepustím do vyklízení skříní nebo do mytí oken. Zkuste si naplánovat jeden den, kdy se na úklid vrhnete a začněte třeba těmi okny. Sundejte záclony a než se vyperou, umyjte okna. Záclony pověste rovnou zpátky na okna. Utírání prachu si propojte rovnou s instalací vánočních dekorací. Nakonec vysát a vytřít.

Pohodový úklid
Pohodový úklid – Zdroj: Shutterstock.com

Vánoční úklid dělejte pomalu

Pokud budete spěchat při úklidu, ve finále vám to zabere více času, než když k tomu budete přistupovat tak, že vás nikdo nehoní. Pusťte si příjemnou muziku, klidně si dopřejte hrníček svařáku. Pokuste se to brát tak, že sice uklízíte, ale na druhou stranu odpočíváte třeba od práce. Myslete na to, že až to uklidíte, můžete spokojeně takzvaně hodit nožky na stůl a už se jen těšit na pohodové svátky.

A co je nejdůležitější? Myslete na to, že 24. prosince přijde Ježíšek a ne návštěva z hygieny. Takže klid a dobrou náladu i při úklidu.

 

Zdroj:

https://www.kralovstvi-tiande.cz/clanky-jak-na-vanocni-uklid.html

 

 

 

Jak zvládnout bez stresu vánoční úklid

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!